Γιάννης Λώλος: “Νικητές από την πρώτη Κυριακή”-Ο απολογισμός της θητείας και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Share Button

Την πίστη του για νίκη της παράταξης του από τον πρώτο γύρο των εκλογών εξέφρασε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Λώλος μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στον ΘΠ.

Ο κ. Λώλος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν τα ανάλογα δείγματα γραφής για να τον εμπιστευτούν ξανά ενώ έκανε και μια αναδρομή στο έργο της προηγούμενης τετραετίας. Παράλληλα, «ξεδίπλωσε» και το όραμά του για τον δήμο Ηγουμενίτσας της επόμενης ημέρας.

Πως έχει κυλήσει μέχρι στιγμής η προεκλογική καμπάνια;

Κυλάει ομαλά. Διεξάγεται σε ένα πολιτισμένο κλίμα. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας πρόθεση και επιδίωξη. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μην οξύνουμε τα πνεύματα.

Μιλήστε μας λίγο για τα χαρακτηριστικά του δικού σας ψηφοδελτίου. Από τι ανθρώπους αποτελείται και ποιο ήταν το σκεπτικό της επιλογής τους;

Είναι ένα συλλεκτικό ψηφοδέλτιο το οποίο προσπαθεί να παντρέψει το παλιό και το καινούριο, την εμπειρία με το νέο. Είναι άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους, όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Οδεύοντας προς την λήξη της δεύτερης σας θητείας, θεωρείτε ότι υλοποιήσατε τα περισσότερα από αυτά που είχατε υποσχεθεί στους πολίτες και στον εαυτό σας και τι είναι αυτό – αν υπάρχει – που θέλατε να κάνετε αλλά δεν προλάβατε;

Δυστυχώς-και αυτό δεν το λέω ως υπεκφυγή ή δικαιολογία-δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει ή δρομολογήσει. Και σε αυτό συνέβαλλε η τριπλή κρίση: οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή. Έχουμε πολλά έργα προς ολοκλήρωση που ξεπερνούν το ποσό των 25 εκ. που βρίσκονται είτε στην φάση της υλοποίησης, είτε στην διαγωνιστική διαδικασία.

Ποια έργα ή ποιες πρωτοβουλίες που πήρατε θεωρείτε σημαντικότερες κατά την διάρκεια της θητείας σας και αποτελούν τη βάση για την επόμενη μέρα στον δήμο Ηγουμενίτσας;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η απόδοση της χερσαίας ζώνης στο δήμο Ηγουμενίτσας. Ήταν μια πολυετή προσπάθεια και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το αίσιο τέλος.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ήταν ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου και η εκμηδένιση του χρέους. Παραλάβαμε έναν δήμο χρεωμένο με 15 εκ και πλέον χρέος και καταφέραμε να το αποσβέσουμε. Είμαστε πλέον φερέγγυοι προς τους δημότες και τους επαγγελματίες.

Επίσης υλοποιήσαμε και αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν την πόλη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ρέμα του Ξηροποτάμου έχει πλέον υλοποιηθεί, ξεκινάει σε λίγο καιρό το μεγάλο έργο του ρέματος της Γκούρας ύψους 9 εκ. Ευρώ και ολοκληρώνεται και το έργο του ρέματος της Λάκκας στο Λαδοχώρι.

Επιπλέον, προχωρήσαμε σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης (1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο, το Δημαρχιακό Μέγαρο) και είμαστε σε φάση υπογραφής με τον ανάδοχο για την αντικατάσταση του φωτισμού ολόκληρου του πρώην Δήμου Ηγουμενίτσας με φωτιστικά LED.

Τέλος, η ανάπλαση του πρώην κτιρίου ΕΗΝ και η μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού.

Πιστεύετε πως θα υπάρξουν οφέλη του δήμου Ηγουμενίτσας από τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης;

Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα 6.000 στρεμμάτων το οποίο στην πλειονότητά του αφορά σε κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους πλέον ως Δήμος θα διαχειριστούμε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Με ορθολογική διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, με την μείωση του ενεργειακού κόστους της περιοχής  θα αυξήσουμε τα έσοδα αλλά και θα μειώσουμε τα κόστη. Η προσθήκη επίσης γηπέδων τένις στα τρία υφιστάμενα, θα δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αθλητικών δρώμενων διεθνούς κύρους, ενώ και η κατασκευή της μαρίνας μπροστά από το εν λόγω σημείο, αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην περιοχή, δίνοντας πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Αν κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθμηερινά, η απάντηση θα είναι σχεδόν ομόφωνα το κυκλοφοριακό. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος;

Ας μην γελιόμαστε. Ολιστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα θα δοθεί με την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού. Εμείς για αυτό παλέψαμε ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Πιστεύω πως μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες ώστε στη συτνέχεια να τρέξουμε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σωστά θα επισημάνετε πως αυτό θα αργήσει να γίνει. Μέχρι τότε επιβάλλεται να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, κυρίως στις εισόδους της πόλης και εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης στο κέντρο της. Σίγουρα η επέκταση του πλέγματος πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης η διαμόρφωση σχετικής κουλτούρας που να υιοθετεί την πεζοπορία και το ποδήλατο θα λειτουργούσαν θετικά.

Γιατί έχει καθυστερήσει; 

Δεν υπήρχε το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αστυνόμευση. Ποιός θα υλοποιήσει και θα την εφαρμόσει. Εμείς θα προτείνουμε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας για να εφαρμοστεί στην πράξη η ελεγχόμενη στάθμευση.

Είστε ευχαριστημένος με το επίπεδο καθαριότητας στην πόλη; Υπάρχουν πολλά παράπονα για την ανυπαρξία ουσιαστικά της ανακύκλωσης.

Δεν θα πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες. Εμείς σαν δημοτική αρχή αλλάξαμε τον στόλο, προμηθευτήκαμε νέα αυτοκίνητα, κάναμε υπογειοποίηση των κάδων και προχωράμε στην δημιουργία πράσινου σημείου στη Νέα Σελεύκεια. Δυστυχώς είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει και με την αλλαγή της συμπεριφοράς και της κουλτούρας των δημοτών.

Δεν έχετε κρύψει πως ανήκετε στο χώρο της ΝΔ. Σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν δοθεί χρίσματα. Πόσο πιστεύεται πως εμπλέκονται/αναμιγνύονται τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές; Θεωρείται ότι είναι και πολιτικές εκτός από τα πρόσωπα αυτά καθαυτά;

Εγώ ποτέ δεν επεδίωξα να πάρω το χρίσμα. Την εκλογή δεν στη δίνουν τα κόμματα αλλά οι συνδημότες. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής ταυτότητας να μας εμπιστευτούνε και να μας ψηφίσουνε. Δεν αρνούμαι πως η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των συνεργατών που συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά υπάρχουν και πρόσωπα που ανήκουν και σε άλλες παρατάξεις.

Πριν από δύο μήνες είχαμε βουλευτικές εκλογές με την συντριπτική νίκη της ΝΔ. Πιστεύετε πως αυτό δεν είναι άλλο όπλο στην φαρέτρα σας, ένα επιπλέον πλεονέκτημα;

Ενδεχομένως να παίξει ρόλο. Σας είπα και προηγουμένως ότι ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι. Δεν χρειάζεται να βάλω ταμπέλα. Είμαι στέλεχος της ΝΔ. Σαν ψηφοδέλτιο, έχουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και προσπαθούμε να συνθέσουμε και να συγκεράσουμε. Τα προβλήματα του κόσμου δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Η κριτική που σας ασκείται από την αντιπολίτευση, αλλά και από μερίδα των πολιτών είναι ότι έχετε κουράσει μετά από δύο θητείες στον δημαρχιακό θώκο. Τί έχετε να απαντήσει στους επικριτές σας. Θεωρείται πως αποτελεί τροχοπέδη στις βλέψεις σας για μια τρίτη θητεία και πως μπορείτε να το υπερκεράσετε;

Το έχω ακούσει και εγώ, είναι αλήθεια. Αλλά γιατί το ερώτημα αυτό απευθύνεται μόνο σε μένα; Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν χρόνια είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην αυτοδιοίκηση. Γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με το πρόσωπό μου; Ο στόχος τους είναι να βρουν ένα τρόπο να αποτρέψουν τους δημότες να με ξαναψηφίσουν.

Η αυτοδιοίκηση δεν κουράζει. Αυτό που μετράει είναι να έχεις εμπειρία, γνώση και όρεξη για δουλειά και θεωρώ πως έχω ακόμα πράγματα να προσφέρω. Δεν θα με ξεφορτωθούν εύκολα.

Συγκριτικά με την προηγούμενη φορά που είχατε αντίπαλο τον κ.Γόγολο και με την παρουσία του κ.Μπέζα που ανακατεύει την τράπουλα προερχόμενος από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο με εσάς, πιστεύεται πως καθιστά δυσκολότερη την επανεκλογή σας;

Η κάθε υποψηφιότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Την προηγούμενη φορά ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, ήταν πιο “κομματική” η μάχη. Τα πράγματα είναι αλήθεια έχουν μπερδευτεί με την παρουσία του κ.Μπέζα. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε νικητές από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

Μπήκαμε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές. Πόσο αισιόδοξος είστε για το αποτέλεσμα και που πιστεύετε ότι θα κριθεί αυτό με δεδομένο ότι υπάρχουν δυο ακόμα υποψηφιότητες που διεκδικούν – όπως λένε τουλάχιστον – με αξιώσεις την δημαρχία;

Θα κριθεί από την πορεία του καθενός. Καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα ψηφοδέλτια. Ο κόσμος θα κρίνει και θα αποφασίσει. Αν π.χ. βγει Δήμαρχος ο Γιάννης Λώλος με ποιους θα συνεργαστεί, ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα τρέξουν τα θέματα, ποιοι είναι οι ικανότεροι.

Ο στόχος είναι η εκλογή από την 1η Κυριακή; 

Εμείς είμαστε ε΄νας συνδυασμός με παρελθόν. Η ιστορία λέει ότι την προηγούμενη φορά κερδίσαμε με ποσοστό 53%. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει φθορά και κόπωση ως ένα βαθμό και ορισμένοι συμπολίτες να μας γυρίσανε την πλάτη. Εμείς ανανεώσαμε το ψηφοδέλτιο προκειμένου να καλύψουμε αυτές τις απώλειες και πιστεύουμε ακράδαντα πως θα εκλεγούμε από την πρώτη Κυριακή.

Γιατί να σας εμπιστευτούν τη νέα πενταετία οι δημότες σας ; Και αν ο λαός σας εκλέξει εκ νέου δήμαρχο, ποιο είναι το όνειρο σας για τον Δήμο;

Σας το ξαναείπα. Οι δημότες θα μας εμπιστευτούν και θα μας επιλέξουν γιατί μας γνωρίζουν. Εχει συνεργαστεί μαζί μας, μας έχει δοκιμα΄σει, ξέρει ποιοι είμαστε, μας κοιτάζουν στα μάτια. Διαθέτουμε, γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία. Έχουμε όρεξη και διάθεση για δουλειά. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης. Γίνανε πολλά πράγματα, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα αλλά δεσμευόμαστε πως θα όταν εκλεγούμε θα ολοκληρώσουμε ότι αφήσαμε ημιτελές.

Ποιό πιστεύετε πως είναι το πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους κ.κ.Νταή και Μπέζα; Που υπερτερείτε

Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τα πρόσωπα. Το πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που συνδυάζει τη όρεξη για δουλειά, την γνώση, την εμπειρία. Ο πολίτης θέλει μια δοκιμασμένη Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που έχει πάντα ανοικτή την πόρτα. Εγώ το εφάρμοσα όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δεν κοροϊδέψαμε, δεν εξαπατήσαμε, μείναμε και μένουμε μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Δε μας ταιριάζει η γκρίνια. Δε μας ταιριάζει η μιζέρια. Δεν λύνουμε τα προβλήματα με κινήσεις εντυπωσιασμού και κούφιες υποσχέσεις.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και γνώση και την επόμενη μέρα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *