Γράφεται το “μπιλιετάκι” της εφορίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – O λογαριασμός που έρχεται μετά τις διακοπές

Share Button

proupologismos-lefta-620x320Με το πέρας του δεκαπενταύγουστου μαζί με τη σχετική μελαγχολία για το πέρας του πυρήνα του καλοκαιριού έρχεται και ο πονοκέφαλος εν όψει των φορολογικών υποχρεώσεων που έπονται. Από Σεπτέμβριο τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν τον οβολό τους για τη διάσωση των κρατικών εσόδων και της χώρας κατ΄ επέκταση.

Το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης με 4 φόρους, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ο έξτρα φόρος πολυτελείας για συγκεκριμένους φορολογούμενους και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες, για όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αναμένονται καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών έχουν λάβει εντολές να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα στο εκκαθαριστικό θα είναι ενταγμένοι πέρα από το φόρο εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος . επίσης όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση τον περασμένο μήνα, αλλά το έκαναν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ή θα το κάνουν μέχρι τις 26 του μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη στο τέλη Σεπτέμβρη και την τρίτη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Νοέμβρη θα καταβάλλουν τη δεύτερη και τρίτη δόση αντίστοιχα όσοι είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις πριν τις 18 Ιουλίου. Στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι που έκαναν φορολογική δήλωση μετά τις 18 Ιουλίου θα έχει υπολογιστεί και η αύξηση τυχόν φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., τις πισίνες και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά. Όμως, σε όσους είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση πριν τις 18 Ιουλίου θα σταλούν συμπληρωματικά εκκαθαριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όμως για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015, όσοι υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να αναμένουν τις διορθωτικές ειδοποιήσεις της εφορίας. Σημειώνεται ότι για την πληρωμή φόρου καταργείται η έκπτωση του 2% για εφάπαξ εξόφληση.

Επίσης για τα ενοίκια αναμένεται αύξηση συντελεστών φορολόγησης από το 1%% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ. Από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ θα αποσταλεί το ειδοποιητήριο μέσα στον Σεπτέμβριο και η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί τον Οκτώβριο. Συνολικά, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις (εκλογές).
Πιο μετά στον τρέχοντα χρόνο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους φορολογούμενους, έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, που θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά

Τέλος, όσοι φορολογούμενοι (υπολογίζονται στις 900.000) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις τους κανονικά. Συνολικά, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με κατηγορίες επαγγελματιών, για τους δε, αγρότες αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου και αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις υπάρχει και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%, αλλά και η κατάργηση σειράς απαλλαγών. Πάντως , για τις επιχειρήσεις, ένα καλό νέο είναι στο τραπέζι. Καταργείται ο προληπτικός φόρος του 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό καθεστώς (Βουλγαρία, Κύπρος).

Τέλος για τις 100 δόσεις προβλέπεται άύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5% για χρέος άνω των 5.000 ευρώ και όσους έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 150.000 ευρώ ή η οφειλή δεν ξεπερνά το 50% του εισοδήματος. Επίσης χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει νέα ληξιπρόθεσμα μέσα σε 3 μήνες. Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων αν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να την πληρώσει.

Πηγή: reporter.gr – Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *