H τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την διαδικασία των ερωτήσεων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Share Button

Εκφράζουμε την θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σημερινού σεισμού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους τόσο των ελληνικών νησιών όσο και της γειτονικής Τουρκίας. Συμφωνούμε με την πρόταση του Δημάρχου να εκφρασθεί και έμπρακτα η αλληλεγγύη μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου μας.

Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων με Αλβανία στο Μαυρομάτι θεωρούμε θετική την παρέμβαση των τριών δημάρχων του νομού που μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας που ζητάτε το άνοιγμα των συνόρων. Δεν νομίζουμε όμως ότι αρκεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητιέται κάτι τέτοιο. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μας εδώ και πολύ καιρό για αυτό το θέμα. Ωστόσο η κατάσταση στον κάμπο έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Αν δεν μαζευτεί έγκαιρα το μανταρίνι θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για την οικονομία του νομού μας. Είναι δε γνωστό ότι κάθε χρόνο σε αυτή την διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2000 εργάτες από την Αλβανία που σήμερα λόγω πανδημίας δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Είναι δε γνωστό ότι οι μικροί αγρότες δεν έχουν την δυνατότητα να φέρουν εργάτες από την Κακαβιά. Να επαναλάβουμε τις θέσεις μας για:
• Άμεσο άνοιγμα του τελωνείου στο Μαυρομάτι με ελέγχους από τον ΕΟΔΥ.
• Ελεγχόμενο τόπο διαμονής και εργασίας για τους εργάτες κατά την παραμονή τους.
• Τακτικά τεστ για covid-19 με ευθύνη του κράτους
• Χώρους υγιεινής διαμονής των εργατών που να αποκλείουν τον συγχρωτισμό.
• Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (π.χ. εργόσημο)των εργατών γης
Να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των.
Οι δεκάδες παραγωγοί μανταρινιών του δήμου μας βρίσκονται σε απόγνωση.
Η πολιτεία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια την στιγμή που είναι γνωστό ότι κάποιοι εργάτες περνούν τα σύνορα παράνομα χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο και ότι δουλεμπορικά γραφεία κάνανε την εμφάνιση τους στον κάμπο διαφημίζοντας την πραμάτεια τους με Αφρικανούς και Πακιστανούς εργάτες.
Να καταστήσουμε την κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση.
Εδώ δεν λύνεται το πρόβλημα με την «ατομική ευθύνη» χρειάζεται άμεση κρατική παρέμβαση.

Θεωρούμε θετική την πρόσληψη ακόμα 5 καθαριστριών για τα σχολεία. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα.
• Όπως με την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία (ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, Λύκεια, δημοτικά) από τα χωριά που στοιβάζονται στα δρομολόγια της γραμμής του ΚΤΕΛ.
• Τα τμήματα των μεγαλύτερων τάξεων στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια είναι αριθμητικά μεγάλα και πρέπει να σπάσουν. Για αυτό πρέπει να υιοθετήσουμε τα αιτήματα και να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για αυτά.
• Έχουμε λάβει επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων του 7ου Νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλη μας όπου σε νοικιασμένη αίθουσα στριμώχνονται 28 νήπια με προαύλιο χώρο τον ακάλυπτο χώρο του κτίσματος. Είναι ανάγκη η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα τους.
Προφανώς ορισμένα από τα αιτήματα δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου. Δεν έχουμε την ευθύνη για την μεταφορά των μαθητών η για τον διορισμό των εκπαιδευτικών. Έχουμε όμως την υποχρέωση να αναδείξουμε τα προβλήματα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Γιατί εκτός από τις εκκλήσεις για «ατομική ευθύνη» η πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της για την προστασία της υγείας μας. Δεν μπορεί να θεωρείται συγχρωτισμός η παρέα 9 ατόμων στην πλατεία και να κλείνει τα μάτια όταν στοιβάζονται 28 νήπια σε μια τάξη η όταν μετατρέπεται ο κάμπος σε υγειονομική βόμβα. Αυτή η αντιφατική πολιτική στρώνει το έδαφος στην συνομωσιολογία για την πανδημία, αποτελεί το λίπασμα για σκοταδιστικές αντιλήψεις και απόψεις.

Ηγουμενίτσα 31/10/2020
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *