Hγουμενίτσα: Κανένας δεν μιλάει με κανέναν και ο καθένας κάνει ότι θέλει

Share Button

Το πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των διοικήσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας και του ΟΛΗΓ είναι εμφανές από τις πρώτες ημέρες της συγκατοίκησής τους. Επί ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την δημιουργία ουσιαστικών και θεσμικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους.

Τα προβλήματα όμως που απαιτούν συνεργασία, συνεννόηση και συντονισμό είναι πολλά και σοβαρά, όπως η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, η συνεργασία για τη λειτουργία της παραλιακής ζώνης, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού, η καθαριότητα, η βελτίωση των δημόσιων υποδομών κ.α. Για δεκαοκτώ μήνες, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο: κανένας δεν μιλάει με κανέναν και ο καθένας κάνει ότι θέλει. Αντί ουσιαστικού διαλόγου, προσφυγές, δελτία τύπου, αλληλοκατηγορίες, μικροπολιτικές τακτικές, που δεν ενδιαφέρουν τους δημότες.

Το είδαμε στα θέματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο, της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στο Δρέπανο. Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν η προσφυγή που κατέθεσε η ΟΛΗΓ ΑΕ, κατά της απόφασης του Δήμου να προκηρύξει την εκμίσθωση δύο καταστημάτων στο Δρέπανο, πράξη ακατανόητη και καταδικαστέα.

Βεβαίως είχε προηγηθεί η αποτυχημένη απόπειρα του ΟΛΗΓ να εκμισθώσει τα καταστήματα πρώτος, που δίκαια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μετά η συζήτηση για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου – ΟΛΗΓ, που αποδείχθηκε «γράμμα κενό». Στη συζήτηση που είχε διεξαχθεί στο ΔΣ για το θέμα, είχαμε προτείνει την εκπόνηση και υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα αφορούσε το σύνολο των συναρμοδιοτήτων των δύο φορέων.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ολιστικά και με θεσμικό τρόπο η επικοινωνία και ο συντονισμός των δράσεων Δήμου και ΟΛΗΓ, προς όφελος της ανάπτυξης της πόλης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Όπως όμως γίνεται σταθερά, η Δημοτική Αρχή αγνόησε και αυτή την πρόταση, εμμένοντας σε ένα μνημόνιο μόνο για τα θέματα του Δρεπάνου. Το πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η επιλογή το βλέπουμε σήμερα.

Όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν τους συνομιλητές τους, αλλά οφείλουν να συνεργάζονται με όσους πρέπει να συνεργαστούν για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ανεξάρτητα από προσωπικές ή πολιτικές σχέσεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες. Και όταν αυτό δεν είναι εύκολο, αναζητούνται θεσμικοίτρόποι συνεργασίας. Μετά από τις εκλογές του 2019 και την επικράτηση στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, συνδυασμών και υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, θεωρητικά είχαν δημιουργηθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση πολλών μεγάλων προβλημάτων.

Αλλά δυστυχώς στην περιοχή μας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επικεφαλής των φορέων, αλλά ούτε και κανένας ικανός να την επιβάλλει. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο τα τρέχοντα προβλήματα δεν λύνονται, αλλά δημιουργούνται νέα και μεγαλύτερα ακόμη.

 

Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *