Η εκδήλωση του Δημόσιου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου (+ΦΩΤΟ)

Share Button

politheatro1Το τμήμα υποκριτικής τέχνης και κιν/φου του ΙΕΚ Ηγουμενίτσας τίμησε την παγκόσμια ημέρα θεάτρου διοργανώνοντας μια πολύ ζεστή εκδήλωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές του τμήματος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Politheatro Ioannina Θοδωρής Γκόγκος.

Επίσης διαβάστηκαν κείμενα και σκέψεις για το θέατρο των Κάρολου Κουν, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Γιέρσι Γκροτόφσκι, Πίτερ Μπρουκ, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου από τον Krzysztof Warlikowski και παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά παντομιμικά δρώμενα από τους σπουδαστές και την συμμετοχή του Θωμά Λιόλιου ο οποίος έκλεψε την παράσταση.

Η βραδιά έληξε με την προβολή της ταινίας ”Ρωμαίος και Ιουλιέτα” σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι και μουσική Νίνο Ρότα.

Ακολουθεί η ομιλία του διευθυντή του ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Ηλία Μπούα:

Κυρίες και κύριοι,

φίλες και φίλοι, αγαπητοί μας εκπαιδευτές και αγαπητοί μας σπουδαστές ,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση, του Δημοσίου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου.

«Το θέατρο είναι ένα «μεγαλοφυές ψεύδος» που μας ανεβάζει ψηλά για να συναντήσουμε τον καλύτερο εαυτό μας» είπε ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, και συνεχίζει, μιλώντας γενικά για τις Τέχνες, δίνοντας ένα μήνυμα για μια άλλη παγκόσμια ημέρα για το θέατρο:

«Είναι σαν να γεννιόμαστε στο χώρο ενός δωματίου. Όταν ανακαλύψουμε την απόλαυση να διαβάζουμε βιβλία, προσθέτουμε στον αρχικό μας χώρο άλλο ένα δωμάτιο. Όταν ανακαλύπτουμε την καλή μουσική και την ακούμε, άλλο ένα δωμάτιο προστίθεται. Έχουμε, ακόμα, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο και φυσικά, το θέατρο. Να τι, κατά τη γνώμη μου, μας προσδίδει η απόλαυση των έργων τέχνης. Μεγαλώνουν τον κόσμο μας. Χαρίζουν ελευθερίες στη σκέψη μας. Πλουτίζουν την φαντασία μας. Ανοίγουν τους ορίζοντες της ψυχής μας και όλα αυτά μας προστατεύουν κρατώντας μας συντροφιά στη ζωή και ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες. Οι τέχνες είναι, ίσως, οι πιο πιστοί και πολύτιμοι φίλοι μας!»

Το θέατρο είναι η ύψιστη μορφή Τέχνης. Σε ότι αφορά την σημασία του, το θέατρο αποτέλεσε και αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της ψυχαγωγίας του ανθρώπου. Από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα αποτελούσε μέσο «αγωγής ψυχής» και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί πλούσιοι Αθηναίοι, γίνονταν χορηγοί και ανέβαζαν θεατρικές παραστάσεις για την ψυχαγωγία των απλών πολιτών. Εκτός αυτού, οι πλούσιοι αθηναίοι πλήρωναν και το εισιτήριο των πολιτών.

Το Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κλασσικής παιδείας, ίδρυσε την ειδικότητα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου. Στόχος μας ήταν, όχι μόνο η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των σπουδαστών μας, αλλά και η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης της Τέχνης μέσα από τη δυναμική της ομάδας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της συγκεκριμένης ειδικότητας αλλά και κατ’ επέκταση όλων των ειδικοτήτων του Δημοσίου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, είναι να ασκήσει θετική επίδραση στην κουλτούρα αυτού του τόπου.

Ήδη, οι σπουδαστές μας συμμετείχαν δυναμικά στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και τις Απόκριες και στήριξαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς όλη τη διοργάνωση.

Φιλοδοξούμε, το Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας να γίνει πρότυπο παράδειγμα της Κοινωνικής Ευθύνης που έχει ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα απέναντι στην προσφορά για τα κοινά.

Θα ήθελα εκπροσωπώντας το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας να ευχαριστήσω τους φορείς της πόλης και της περιφερειακής ενότητας αλλά και τις επιχειρήσεις για την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη στο εκπαιδευτικό μας έργο .

Τέλος να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτές και τους σπουδαστές του τμήματος υποκριτικής τέχνης θεάτρου και κινηματογράφου για την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *