Η έλλειψη ρευστότητας φουντώνει τον δάκο και απειλεί τους ελαιοπαραγωγούς

Share Button

eliesΣε «αναµµένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, µπροστά στον κίνδυνο η σοδειά τους να πάει στράφι για µια ακόµη χρονιά, εξαιτίας της καθυστερηµένης όσο και πληµµελούς εφαρµογής στα κρατικά προγράµµατα δακοκτονίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Το πρόβληµα σχετίζεται κι εδώ µε την έλλειψη ρευστότητας των περιφερειών, που υλοποιούν τη δακοκτονία, τα αποθεµατικά των οποίων δεσµεύει η κυβέρνηση, γεγονός που πάει πίσω τη διαδικασία.

Όπως βαίνει το πράγµα, σηµειώνουν χαρακτηριστικά στην Agrenda, έµπειροι ελαιοπαραγωγοί, η σοδειά έπειτα από πολλά χρόνια κινδυνεύει να εκτεθεί στην επιβλαβή αυτή ασθένεια, γεγονός που θα την υποβαθµίσει ποιοτικά και θα αφαιρέσει εισόδηµα, µιας και οι έµποροι απορρίπτουν το συγκεκριµένο είδος καρπού. Πόσο µάλλον φέτος που βροχές και υγρασία έχουν δηµιουργήσει άριστες συνθήκες για ανάπτυξη της ασθένειας.

Ήδη ο χρόνος κυλά αντίστροφα αφού για να έχει αποτέλεσµα η δακοκτονία πρέπει η πρώτη επέµβαση στα λιοστάσια να γίνει το αργότερο στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιούνη, µε τις αρµόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και του υπουργείου να έχουν επιδοθεί σε… ράλι, δίνοντας µάλιστα σχετικές κατευθύνσεις πριν λίγες µέρες στις περιφέρειες ότι η πρώτη επέµβαση µπορεί να γίνει και µε περσινά υλικά! Πάντως, λαµβάνοντας υπόψη ότι οι προκηρύξεις του διαγωνισµού θα ξεκινήσουν το επόµενο διάστηµα και θα διαρκέσουν τουλάχιστον 40 ηµέρες, ενώ εκκρεµεί η διαδικασία έγκρισης και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθίσταται δύσκολο να ξεκινήσει το πρόγραµµα στην ώρα του. Αν µάλιστα υπάρξει και κάποια ένσταση, τότε οι προθεσµίες θα χαθούν οριστικά.

Τις χρονοτριβές και τα προβλήµατα παραδέχθηκε και ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ρίχνοντας ωστόσο το «µπαλάκι» και τις ευθύνες στις περιφέρειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *