Η τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη μεταφορά διαθεσίμων των ΟΤΑ

Share Button

doris dimasΒασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.)που αφορά την αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας.
• Η Π.Ν.Π. είναι εξ ορισμού απαράδεκτη ,όπως απαράδεκτες ήταν και οι Π.Ν.Π. των προηγουμένων κυβερνήσεων. Όλες γίνανε «για να σωθεί η πατρίδα». Το τελευταίο διάστημα έτσι «σώζουν την πατρίδα» οι κυβερνήσεις οδηγώντας τον λαό στην φτώχια και την εξαθλίωση. Το καινούργιο είναι ότι αυτή γίνεται από μια κυβέρνηση της «Αριστεράς».
• Όλοι θέλουμε να σωθεί η πατρίδα. Αλλά ποια είναι η πατρίδα; Είναι τάχατες οι κάμποι ,οι θάλασσες, τα βουνά; Πατρίδα είναι οι εργαζόμενοι , οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, και οι άνεργοι που έχουν ματώσει από την κρίση. Πατρίδα όμως είναι και οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλήθεια τι έχουν χάσει οι δεύτεροι από την κρίση; Ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν απίστευτα κέρδη το ίδιο διάστημα. Για χάρη τους έγινε και μια άλλη Π.Ν.Π. πρόσφατα που τους χαρίζει εκατομμύρια από πρόστιμα για φορολογικές και τελωνιακές παραβιάσεις . Να μη κοροϊδευόμαστε για την πατρίδα και την διαπραγμάτευση.
• Γιατί ήλθε αυτή η Π.Ν.Π.; Αλήθεια το πρόβλημα είναι αν θα είναι τα διαθέσιμα την τράπεζα της Ελλάδας η σε κάποια άλλη τράπεζα; Το πρόβλημα δεν είναι στο που θα είναι αποθηκευμένα τα χρήματα, ούτε πόσο θα είναι το επιτόκιο. Το πρόβλημα είναι ότι πάνε στην τράπεζα της Ελλάδας για πληρωθεί η δόση του χρέους και οι μισθοί. Το πρόβλημα είναι ότι μειώνονται οι υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους για να πληρωθούν τα παρά πάνω. Οι αναφορές των κυβερνόντων στο παράδειγμα της Ολλανδίας παραπέμπουν σε ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στα οικονομικά των Δήμων. Δεν φτάνει φαίνεται το οικονομικό παρατηρητήριο.
• Ακόμα χειρότερα υπάρχουν «φιλότιμοι πατριώτες» στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ που δίνουν τα διαθέσιμα «για να σωθεί η χώρα» ,δηλαδή για να σωθούν οι τράπεζες. Στον ΟΑΕΕ που δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις και στον προϋπολογισμό του παρουσιάζει έλλειμμα 500 εκ., χώρια τα χρέη του προς τα νοσοκομεία κλπ.
• Προφανώς η Λ.Σ. διαφωνεί με το σκεπτικό της ΚΕΔΕ. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους κατά 60% κα η ΚΕΔΕ το αναφέρει σαν συνεισφορά της Τ.Α. στις προσπάθειες της χώρας ,αντί να το διεκδικεί για λογαριασμό των δημοτών τους. Ποια αυτοτέλεια άραγε των Δήμων καταργείται τώρα; Είναι γνωστό ότι όποια απόφαση παίρνουμε στο Δ.Σ ελέγχεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση όχι μόνο ως προς την νομιμότητα αλλά και την σκοπιμότητα. Από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και μετά στην ουσία δεν υπάρχει Τ.Α αλλά Τοπική Διοίκηση του αστικού κράτους. Να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια λέει. Ποια είναι η εθνική προσπάθεια; Να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι μέσα στην Ε.Ε. θα έχουμε χαΐρι και προκοπή για την χώρα, για τους εργαζόμενους ,για τον λαό ; Είναι γνωστό ότι σε όλη την Ε.Ε. και σε όλες τις χώρες ,είτε έχουν μεγάλο χρέος είτε όχι παίρνονται τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, έλεγχος τους από Ε.Ε., περικοπές και των κοινωνικών δαπανών κλπ) μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής για την «Ευρώπη του 2020». Απλά στην χώρα μας με αφορμή το χρέος και το μνημόνιο επιταχύνονται οι διαδικασίες λόγο και τις καθυστέρησης που υπήρχε στην εφαρμογή τους. Λύση επομένως είναι η ΑΠΟΔΕΥΣΜΕΥΣΗ από την Ε.Ε. και όχι η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση.
• Από την τοποθέτηση του Ανδρέα Νταή συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσπρωτία προκύπτει κινδυνολογία που θα ζήλευε και ο κ. Σαμαράς. Αυτή την φορά στο όνομα της «Αριστεράς». Να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση γιατί θα καταρρεύσει η χώρα και θα καταρρεύσουν όλα. Αλήθεια για ποιόν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές; Το 70% του μνημονίου είναι κατά την κυβέρνηση σε σωστή κατεύθυνση και θα ήταν παράλογο να το αλλάξουμε. Για το υπόλοιπο 30% θα κάνουμε «έξυπνες» κινήσεις και θα έχουμε «έξυπνες» εργασιακές σχέσεις. Αλήθεια τώρα ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ τις απαιτήσεις των «εταίρων» μας; Όταν έλεγε αυτά που έλεγε για να υφαρπάξει τις ψήφους δεν τα ήξερε; Μπορεί τώρα κόκκινη γραμμή να είναι τα να μη χαθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Πολύ περισσότερο να μπαίνει σε αντιπαράθεση ,δώστε τα διαθέσιμα ,δηλαδή μειώστε τις κοινωνικές παροχές αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις.
• Συμφωνούμε με τον Ανδρέα Νταή ότι είναι παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών για το χρέος, και ότι οι δανειστές το ζητούν στο πολλαπλάσιο. Άρα μόνο μια λύση υπάρχει για το χρέος, η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ.Η θέση όμως της Κυβέρνησης είναι ότι αυτό χρέος αυτό θα το πληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ ,και δια στόματος Βαρουφάκη ότι θα το πληρώνει εις το διηνεκές.
• Άρα όταν μιλάμε για ρήξη με την Ε.Ε. πρέπει να της δίνουμε και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ρήξη με «έξυπνες διαπραγματεύσεις» και νέα ονοματολογία των όρων δεν γίνεται. Πολύ περισσότερο με όρκους πίστης προς την Ε.Ε. το «κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι» κλπ, και καλλιέργεια κλίματος αναμονής και μειωμένων απαιτήσεων στον λαό. Η ρήξη θέλει προετοιμασία και καθαρού στόχους τους μόνους που οδηγούν στην λύση όπως είναι :
1. Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΔΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
2. Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
3. Ο ΛΑΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ,ΜΑΣ ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
• Τέλος η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την Π.Ν.Π. προτείνει:
1. Το Δ.Σ. να καταγγείλει την Π.Ν.Π
2. Το Δ.Σ. να αρνηθεί να την εφαρμόσει και να αγωνιστεί να καταργηθεί στην πράξη.
3. Το Δ.Σ. να πάρει μέτρα να ενημερωθούν και κινητοποιηθούν τα λαϊκά στρώματα του Δήμου ενάντια στην αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.
4. Το Δ.Σ. να διεκδικήσει το αυτονόητο ,δηλαδή τους πόρους που η κεντρική εξουσία εισπράττει από τον λαό, μέσω της φορολογίας ,για λογαριασμό των Δήμων αλλά δεν τους αποδίδει σε αυτούς.

Ηγουμενίτσα 01/05/2015
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *