Ημερίδα για το μέλι στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Share Button

IEK1Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, το Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ημερίδα για το μέλι την Τετάρτη το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα.

Στην ημερίδα το κοινό ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για την κοινωνία της κυψέλης και τη σχέση αλληλεξάρτησης με τα φυτά, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που απειλούν τις μέλισσες, καθώς και για την ποιότητα, την ασφάλεια των προϊόντων κυψέλης και για την εμπορική αξιοποίηση του μελιού. Επιπλέον οι εισηγήσεις αφορούσαν τις μεθόδους αντιμετώπισης των κυριότερων εχθρών και ασθενειών των μελισσών, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τους τρόπους παραγωγής του βασιλικού πολτού καθώς και την οργάνωση και λειτουργία ενός μελισσοκομείου.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιατών κ.Μάρκος Νικολάου ο οποίος παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για την ζωή στον μικρόκοσμο των μελισσών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στις ιδιότητες και στους τρόπους ορθής αξιοποίησής του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

 

P1011114

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Ηλίας Μπούας ο οποίος δήλωσε περήφανος για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο τμήμα μαγειρικής.

 

P1011119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εν συνεχεία, ο Διοικητικός Προϊστάμενος  του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ.Πέτρος Ζουμπούλης μίλησε για την εξωστρέφεια του κλάδου της μελισσοκομίας, αλλά και για την εμπορική αξιοποίηση της ποικιλίας των παραγόμενων μελιών διαφόρων τύπων και βοτανικής προέλευσης.

 

P1011121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον κύκλο των ομιλιών ολοκλήρωσε ο διατροφολόγος-διαιτολόγος κ. Σουπιός ο οποίος αναφέρθηκε στην διατροφική αξία του μελιού, στις θετικές επιδράσεις του στην υγεία καθώς και στην πρακτική εφαρμογή της χρήσης του μελιού στην καθημερινή διατροφή.

Η μεγάλη θρεπτική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα. Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση καθώς λόγω της χαμηλής σχετικά υγρασίας του, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση μελιού συμβάλλει στην γρήγορη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που έπασχαν από λοιμώξεις.

 

P1011123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον Δήμο Ηγουμενίτσας εκπροσώπησαν η αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ντάνης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας κ. Σταύρος Ζήσης.

P1011102

P1011125

IEK

P1011096

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *