Ημερίδα με θέμα “Μουσεία και Σχολεία” στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας την Κυριακή 5 Ιουλίου

Share Button

poludroso“ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ”

Οι σύγχρονες απόψεις για τη μουσειακή εκπαίδευση

Μουσεία για την παιδεία και τη σχολική ζωή

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου

και το τμήμα του: «Βλαχωρίτες και Γράμματα»

Πολύδροσο Θεσπρωτίας – αίθουσα παλιού σχολείου

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

κ. Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

κ. Μαρίνα Μπέση, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας

κ. Λαμπρινή Λιάτσου, σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρία Λαμπρίδου, πρόεδρος Αδελφότητας Πολυδροσιτών

Γεώργιος Μαρτίνης, πρόεδρος κοινότητας Πολυδρόσου

Αναστάσιος Μαρτίνης, πρόεδρος Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδρόσου

π. Δημήτριος Μαρτίνης, ιερέας Πολυδρόσου και συγγραφέας

π. Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος

Αλέξανδρος Λαμπρίδης, έφορος πολιτισμού ΠΣΕ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΣΕ (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας)

Δήμος Σουλίου

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών

ΘΕΑΤΟ (Θεατρική Ομάδα Παραμυθιάς)

ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού)

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.00: Υποδοχή στο Μεσοχώρι του χωριού με καφεδάκι και αναψυκτικά –

Εγγραφές

11.00: Καλωσόρισμα – Σύντομοι Χαιρετισμοί φορέων

«Μουσείο ΦΣΠ (1971-2015): Προβληματισμοί και συμπεράσματα» (Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος του Μουσείου)

«Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου: Ο αποθησαυρισμός του λαϊκού βίου σε μια εποχή που η παράδοση αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής» (Γρηγόρης Μαρτίνης, εκ των ιδρυτών του μουσείου, φιλόλογος)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΕΔΙΣΥ: «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: στόχοι και εκπαιδευτικά προγράμματα.» (Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος)

12.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΜΠΟΥΦΕΣ (14.00)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ πανεπιστημίου Αθηνών – «Η σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών»(Μαρίζα Φουντοπούλου, διευθύντρια του μουσείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ στο ίδιο πανεπιστήμιο)

«Το τοπικό μουσείο ως εργαλείο εκπαίδευσης για την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική συνοχή» (Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια διδακτικής φυσικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

«Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά – η σημασία διάσωσης και προβολής της» (Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης – έφορος πολιτισμού ΠΣΕ)

«Η μορφωτική και εκπαιδευτική αναμόρφωση του Πολυδρόσου μέσα από τους κατοίκους του» (π. Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος)

16.00: ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Στο τέλος των εισηγήσεων θα δίνεται χρόνος για σύντομες ερωτήσεις στους εισηγητές. Οι απαντήσεις θα δοθούν στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου μέρους της ημερίδας. Στη λήξη της ημερίδας θα υπάρξει χρόνος και για παρεμβάσεις – τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

(10.00 – 11.00 και 12.30 – 14.00)

Ξενάγηση στο «Μουσείο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών» από τον κ. Θωμά Φώτση (20΄)

Επίσκεψη στο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου – ενημέρωση για το ναό από τον ιερέα π. Δημήτριο Μαρτίνη (20΄)

Προσκύνημα στην προτομή του Τάσου Αναγνωστόπουλου

Προβολή της ταινίας «Η Μετανάστις» από τη ΘΕΑΤΟ (60΄)

Επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη Πολυδρόσου

Έκθεση βιβλίων και υλικού σχετικών με την ημερίδα

Διανομή μουσειοπαιδαγωγικού υλικού στους συμμετέχοντες

Πεζοπορία στα δρομάκια του Πολυδρόσου

Μπουφές με παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασάκι

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

v  Ιδιαιτέρως στους εκπαιδευτικούς των γειτονικών περιοχών του Πολυδρόσου

v  Στους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

v  Στους εκπροσώπους αρμοδίων φορέων

v  Στο ευρύ κοινό που τρέφει ενδιαφέρον για τα μουσεία

v  Και βεβαίως στους Πολυδροσίτες και τα μέλη της Αδελφότητας

Εκπαιδευτικό υλικό – Μουσειοσκευή

Στους συμμετέχοντες στην ημερίδα εκπαιδευτικούς θα διανεμηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το θέμα μας. Σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή. Απαραίτητος όρος η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα ώστε να φροντίσουμε για τον ανάλογο αριθμό αντιτύπων. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού θα αναρτηθεί και στο ιστολόγιο της ημερίδας: https://pamemouseio.blogspot.gr/

Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο σε όλους και μετά τη λήξη της ημερίδας, με πρόθεση να ανανεώνεται και να συμπληρώνεται ώστε να διευκολύνει τους συναδέλφους που θα υλοποιούν διδακτικές επισκέψεις στο Μουσείο Πολυδρόσου ή και εκείνους που λόγω απόστασης δε θα μπορούν να το επισκεφθούν με τους μαθητές τους.

Μελετάμε με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Πλακίτση και την κατασκευή μουσειοσκευής για το μουσείο μας, στα πρότυπα της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής, που θα μπορεί να δανείζεται στα ενδιαφερόμενα σχολεία.

Οι επόμενες μέρες

Η διδακτική επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν ολοκληρώνεται σε μια μέρα. Οι σύγχρονες απόψεις της μουσειοπαιδαγωγικής θέτουν την επίσκεψη στο μουσείο στο πλαίσιο project με δράσεις πριν και μετά αλλά και υποστηρίζοντας την επιστροφή στο μουσείο ξανά και ξανά. Και όχι μόνο μέσα στο μουσείο ή στο ίδιο μουσείο.

Έτσι, στις προθέσεις μας, και στο βαθμό που θα υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους των συμμετεχόντων, και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, είναι η διοργάνωση και άλλων συναντήσεων. Στο Πολύδροσο, στην Παραμυθιά, στην Ηγουμενίτσα. Ή και όπου αλλού μας προτείνετε. Τόσο αυτό το καλοκαίρι όσο και τα επόμενα.

Δείτε σχετικό project διοργάνωσης διδακτικής επίσκεψης ολόκληρου σχολείου και ετήσιας διάρκειας – όπως παρουσιάστηκε σε ενδοσχολικό σεμινάριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας το Μάιο του 2011:

https://faros.fforumfree.com/f28-forum

Βιωματικό εργαστήρι

Στα πρότυπα των σύγχρονων σεμιναρίων σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε βιωματικό εργαστήρι για τους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα. Η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις συμμετοχής και το ίδιο ισχύει για τη μορφή του, τον τόπο συνάντησης και την ημερομηνία. Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσκεψη – ξενάγηση σε αρχαιολογικό μουσείο ή χώρο και εν συνεχεία συνάντηση σε αίθουσα κάποιου σχολείου της περιοχής για βιωματική προετοιμασία και παρουσίαση σχετικής δραματοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να μας στείλουν τη δήλωση συμμετοχής ( δείτε σελίδα 8 ) πριν από την ημερίδα, ώστε κατά τη διάρκειά της να μπορούμε να ανακοινώσουμε πού και πότε θα γίνει.

Για τους μικρούς μας επισκέπτες

Για τα παιδιά ηλικίας δημοτικού που τυχόν θα έρθουν με τους γονείς τους στην Ημερίδα, θα υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν στην αυλή του παλιού σχολείου ή να απασχοληθούν δημιουργικά στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης που είναι κι αυτή δίπλα στην αίθουσα που θα γίνουν οι εισηγήσεις (με διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια ή και γνωριμία με παραδοσιακά λαϊκά παιχνίδια του Πολυδρόσου καθώς και απασχόληση με εκπαιδευτικό υλικό για το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου).

Εκ μέρους των διοργανωτών θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτήρηση των παιδιών ώστε απερίσπαστοι οι γονείς να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Παρακαλούμε όμως να μας ενημερώσετε έγκαιρα με τη δήλωση συμμετοχής σας για τον αριθμό παιδιών και την ηλικία τους για να οργανώσουμε καλύτερα τη φιλοξενία τους.

Μην ξεχάσετε επίσης να φοράνε καπελάκι για τον ήλιο και θα προτείνουμε μακρύ παντελόνι και παπούτσια κλειστά με καλτσούλες για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *