Ημερίδα για τον σακχαρώδη Διαβήτη στην Ηγουμενίτσα με ομιλητή τον Χρήστο Ζούπα (+ΦΩΤΟ)

Share Button

P1011636Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατρο-κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Μια «μάστιγα» που ο περιορισμός της απαιτεί εγρήγορση των κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας, ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρικών υπηρεσιών και προσπάθεια κατάρτισης προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας με βασικό ομιλητή τον Δρ. Χρήστο Σπ. Ζούπα.

Στην Ελλάδα ο ΣΔ αποτελεί μιά από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία, αφού εμφανίζεται στο 7-8% του πληθυσμού. Και αν συνυπολογίσετε ότι για έναν ήδη γνωστό διαβητικό υπάρχει άλλος ένας που έχει το πρόβλημα και το αγνοεί, καταλαβαίνετε την πραγματική διάσταση του. Ενδεικτικά στην Ελλάδα παρουσιάζονται τον χρόνο 35000 καινούργια περιστατικά μεταξύ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αστικά κέντρα. Δηλαδή το περιβάλλον στο οποίο ζούμε παίζει κάποιο καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη.

Ο Ζούπας γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και το 1969 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 πήρε με άριστα τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1978 έκανε μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη και την ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο Ουλμ της Γερμανίας. Επιπλέον, έχει διατελέσει διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Οι πρωτοποριακές εργασίες του στην πολύχρονη πανεπιστημιακή καριέρα του ξεπερνούν τις εκατό, ενώ οι εργασίες του για το σακχαρώδη διαβήτη και την κύηση και την πρώιμη έναρξη της ινσουλινοθεραπείας στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τον έχουν κάνει γνωστό στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Δύο, μάλιστα, εργασίες του επελέγησαν από τις δέκα πιο ενδιαφέρουσες το 1984 στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (Λονδίνο) και το 1995 στο Συνέδριο Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ατλάντα). Σήμερα είναι μέλος της Παγκόσμιας Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής, της Αμερικανικής, της Ελληνικής και της Μεσογειακής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Εκτός όμως από γιατρός, ο Ζούπας, που είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες, ήταν ένας από τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές την περίοδο 1960-70. Το 1962, από την ομάδα Α.Ο. Αμύντας Υμηττού μεταπήδησε στην ΑΕΚ και φορώντας το δικέφαλο αετό το 1968, από τη θέση του πλέι μέικερ, έγραψε το όνομά του στις «χρυσές» σελίδες της αθλητικής ιστορίας της χώρας, καθώς κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στην ΑΕΚ έμεινε μία δεκαετία. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και το 1997 η ομάδα του κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από την άκρως επιτυχημένη ημερίδα που προσέλκυσε πλήθος κόσμου

P1011627P1011624P1011631P1011625P1011613

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.