Η Ήπειρος ξανά στο ενεργειακό παιχνίδι: Αναβίωση του αγωγού ITGI

Share Button

agogos_tarΜπαίνει ξανά στο «ενεργειακό» παιχνίδι η Ήπειρος, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Ρώμη μεταξύ των κ. Alexey Miller (Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom), κ. Marc Benayoun (Διευθύνων Σύμβουλος Edison) και του κ. Θεόδωρου Κιτσάκου (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ ΑΕ). Οπως αναφέρει το epirusnews.eu, η συμφωνία αφορά μνημόνιο για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας ο οποίος θα υλοποιήσει τη νότια διαδρομή για την προμήθεια και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ο αγωγός ΙTGI-Poseidon ο οποίος έφθασε πολύ κοντά στο να κατασκευαστεί παλαιότερα, «περνούσε» από την Ήπειρο, αλλά τελικά επελέγη να κατασκευαστεί ο αγωγός TAP ο οποίος και προσπερνά την Ήπειρο παρακάμπτοντας την.

Η νέα συμφωνία είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν το έργο ωριμάσει και υλοποιηθεί σύντομα, θα προσφέρει πολλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ηπείρου η οποία σύντομα θα είναι ίσως η μοναδική περιφέρεια της χώρας χωρίς τη φθηνή ενεργειακή δυναμική του φυσικού αερίου, πράγμα παραπάνω από απαραίτητο για την περιοχή μας.

Η παρουσία του Γ. Τσίπρα – εξαδέλφου και έμπιστου του πρωθυπουργού – στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας – μνημονίου, δείχνει και τη βαρύτητα την οποία αποδίδει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά στην «ενεργειακή διπλωματία» αλλά και στο συγκεκριμένο ενεργειακό αγωγό ειδικότερα.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, έργο για το οποίο τελικά προκρίθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, ανήκει στη μικτή εταιρεία Poseidon στην οποία η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison μετέχουν με 50% η κάθε μία. Η ίδια εταιρεία ως γνωστόν, υλοποιεί και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό -IGB, για τον οποίο η πρώτη φάση του market test, ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΕΣ: www.epirusnews.eu, www.euro2day.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *