Η Ιστορία, οι Εθνικοί Αγώνες και οι μελλοντικές προοπτικές του Βλαχόφωνου Ελληνισμού σε ημερίδα στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Σημαντικά θέματα που απασχολούν τον βλαχόφωνο Ελληνισμό αναλύθηκαν διεξοδικά σε ημερίδα με θέμα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός, Ιστορία- Εθνικοί Αγώνες-Μελλοντικές προοπτικές» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ο Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας,

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς των επισήμων καλεσμένων.

Ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος στην ομιλία του με τίτλο «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821» αναφέρθηκε όχι μόνο στους αγώνες για την παλιγγενεσία αλλά και στην σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α. κ. Μιχαήλ Μαγειρία με τίτλο «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία» όπου όπου ανέλυσε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας στην ομιλία του με τίτλο «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος» αναφέρθηκε στο βλάχικο ζήτημα από την σκοπιά του πολιτικού αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αυτό το τεχνητό ζήτημα έχει προκαλέσει στην Ελλάδα καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Η Ημερίδα ΄έκλεισε με συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *