Ιστορικά διδάγματα και παραδόσεις της Μουργκάνας…

Share Button

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κανακόπουλο συμμετείχε και παρουσίασε την Εργασία με τίτλο «Ιστορικά διδάγματα και παραδόσεις της Μουργκάνας. Οδηγός για την αντιμετώπιση προβλημάτων και κάλυψη αναγκών του σήμερα» στο τριήμερο περιβαλλοντικό σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών (28,29,30/4). Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ευρύτερης περιφέρειας Ηπείρου- Μακεδονίας- Θεσσαλίας.

Διεξήχθη στα γραφεία του ΚΠΕ Φιλιατών στη Βρυσέλα. Είχε τίτλο «Ορεινό συγκρότημα Μουργκάνας: Ανθρωπογενές πολιτιστικό απόθεμα σε απόλυτη αρμονική συνύπαρξη με παρθένο φυσικό περιβάλλον. Περίπτωση ανοιχτού μουσείου ή θετικής προσδοκίας αειφόρου ανάπτυξης;».

Ο Νικολάου Μάρκος ΠΕ11, MSc, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας ανάπτυξε το θέμα << Όρια Μουργκάνας – Ιστορική αναδρομή>>. Αναδείχθηκαν οι οδυνηρές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής από τους ομιλητές. <<Η Προστατευόμενη Περιοχή Μουργκάνας>> του Κύριου Κωνσταντίνη Αλέξανδρου, Αν. Προϊστάμενος – Υπεύθυνος Παρ. Ηγουμενίτσας.Διαχειριστής Περιβάλλοντος – Φυσικός MSc. και <<Η Πανίδα στην Προστατευόμενη Περιοχή Μουργκάνας>> της Κυρίας Συντιχάκη Εύη, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc, και <<Ορειβατικές Διαδρομές στο Ορεινό Συγκρότημα της Μουργκάνας>> της Κυρίας Γίτσα Μαρία, του Ορειβατικού Σύλλογου Ηγουμενίτσας.

Ο Πάτερ Ντελής Μεθόδιος, Θεολόγος, Αρχιμανδρίτης, Ηγούμενος Ι.Μ. Γηρομερίου ανάπτυξε το θέμα <<Χριστιανικό Μνημειακό Απόθεμα Μουργκάνας>> και ο Γκόγκας Θεμιστοκλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το θέμα << Οι Καλαντζήδες της Μουργκάνας>>.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μουργκάνας ανέδειξε τα ιστορικά διδάγματα του μεγαλειώδους αγώνα των 16 χωριών, την αξία και την αξιοποίηση στη τωρινή κατάσταση της εγκατάλειψης και ερήμωσης των χωριών της Μουργκάνας. Ανάπτυξε τις δράσεις της Ομοσπονδίας για τη διάσωση των χωριών, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ,τη διάδοση των παραδόσεων.

Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Μονή Γηρομερίου, τον Αγιο Μηνά και τα χωριά Τσαμαντάς, Λιάς, Γλούστα και Καλλιθέα. Από πολλούς ομιλητές και συμμετέχοντες τονίστηκε ιδιαίτερα η εμπεριστατωμένη παρουσίαση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Ολόκληρη η παρουσίαση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (Επίσημη σελίδα) και είναι διαθέσιμη για περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *