Ηταν αναπόφευκτη η αύξηση των τελών στο Δήμο Ηγουμενίτσας;

Share Button

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, με την ψήφο της παράταξης του κ. Δημάρχου, αποφάσισε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και του αντίστοιχου δημοτικού φόρου.Αυτό σημαίνει επιβάρυνση κάθε δημότη κατά μέσο όρο 39 ευρώ το έτος.

  • Χωρίς αυτό να συνοδεύεται από ένα σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, που βεβαίως χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων στο Δήμο είναι σε ένα καλό επίπεδο.Το οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί αν υπήρχαν κατευθύνσεις και συντονισμός από τη Δημοτική Αρχή, που με την αδυναμία της αδικεί την προσπάθεια των στελεχών του Δήμου.
  • Χωρίς να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα συγκυρία των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.α.Ενώ σε όλο τον κόσμο ενισχύονται οι κλάδοι αυτοί για να απορροφηθούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης, στο Δήμο Ηγουμενίτσας οι επαγγελματίες των κλάδων αυτών επιβαρύνονται με νέα τέλη και φόρους.Φαίνεται στην Δημοτική Αρχή έχουν άγνοια της νομοθεσίας περί ειδικών συντελεστών στα τέλη, ώστε να εφαρμοστεί η αρχή της προοδευτικότητας στην φορολογία, που διδάσκεται στο πρώτο έτος των πανεπιστημιακών οικονομικών σχολών, ως η δικαιότερη μορφή φορολογίας.
  • Χωρίς διαβούλευση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους επαγγελματικούς φορείς των παραγωγικών κλάδων, ώστε να βρεθούν ορθές και συναινετικές λύσεις, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη, όπως θέλει να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή;

Η απάντηση είναι όχι.

Δεν ήταν αναπόφευκτη η αύξηση αν δεν υπήρχε η λανθασμένη επιλογή της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με τη συγκεκριμένη σύμβαση, που είναι ετεροβαρής υπέρ του ιδιώτη υπευθύνου λειτουργίας της μονάδας και αν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές  επιχειρούσαν να επηρεάσουν την κεντρική εξουσία για να καταλάβει τη λάθος επιλογή και να τη διορθώσει.

Δεν ήταν αναπόφευκτη η αύξηση, αν δεν ήταν αδικαιολόγητα υψηλό το κόστος λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών ΑποβλήτωνΗπείρου, το οποίο επιβαρύνει τους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτόν και τελικά όπως φαίνεται τους δημότες.

Δεν ήταν αναπόφευκτη η αύξηση αν υπήρχε μια ορθολογική διαχείριση στο Δήμο Ηγουμενίτσας τα τελευταία 5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά.

Δεν ήταν αναπόφευκτη η αύξηση αν υπήρχε σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας που θα απέφερε έσοδα στο Δήμο και δεν παραχωρούνταν με ευκολία δημοτικά ακίνητα, από έναν Δήμο που παλεύει να «τα βγάλει πέρα», σε ένα υπουργείο που διαθέτει προϋπολογισμό 2.500.000.000 ευρώ (αναφερόμαστε στο κτήριο της τέως σπουδαστικής εστίας).

Αλλά δικαίως θα πει κανείς, ότι αυτή τη Δημοτική Αρχή επέλεξε η τοπική κοινωνία.

Σωστά.

Και τώρα κυριολεκτικά πληρώνει το τίμημα.

Και θα συνεχίσει να το πληρώνει για άλλα 3 χρόνια.

Γιατί τα χειρότερα έρχονται.

Και τέλος, σε σχέση με όσα ειπώθηκαν για την προσωπική μου κατάσταση στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ:

Για όλους όσοι ζουν ακόμη στη δεκαετία του 1970 και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι στη σύγχρονη εποχή ένας ανώτατος δημόσιος λειτουργός (όπως ο υπογράφων) μπορεί να έχει κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, εκτός βεβαίως των υπηρεσιακών του αρμοδιοτήτων, λέω τα εξής:

Η τρέχουσα επαγγελματική μου ιδιότητα είναι: Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.

Η πολιτική μου ταυτότητα είναι: μέλος του ΚΙΝΑΛ.

Η κοινωνική μου δράση είναι – μεταξύ άλλων –: Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας.

Πολύ σύντομα η θητεία μου στην Προεδρία του ΔΣ του ΟΔΑΠ, ολοκληρώνεται.

Αν έως τότε κάποιος από αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, θεωρήσει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με κάποια από τις προαναφερόμενες ιδιότητες, τότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό δίλημμα.

Η προτεραιότητά μου είναι η υπηρεσία στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, που με όρισε η τοπική κοινωνία.

Και αυτό θα κάνω μέχρι και την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

 

 

Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *