Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7 μονάδων

Share Button

syrizaΜια καθαρή νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα του κ. Αλ. Τσίπρα να ξανασχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες δείχνουν τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών (15%), διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά όχι μόνον τις δημοσκοπησεις αλλά και τα exit polls που εκτιμούσαν την διαφορά περί τις 1,5-2,5% ενώ τελικώς φαίνεται να διαμορφώνεται περί τις 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περί τις 143-144 έδρες, η ΝΔ 75-76, η ΧΑ 20, το ΠΑΣΟΚ 17, το Ποτάμι 10 οι ΑΝΕΛ 10 και η νεοσεισερχόμενη Ενωση Κεντρώων 9. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν μάλλον και τις πολιτικές εξελίξεις καθώς ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζουν ως προνομιακό τους κυβερνητικό εταίρο τον κ. Πάνο Καμμένο με τον οποίο από κοινού θα έχουν περί τις 153-154 έδρες και το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν ήδη από απόψε την συνέχιση της κοινής τους κυβερνητικής πορείας.

Παράλληλα οι βουλευτές της ΝΔ ήδη προεξοφλούν ότι θα παραμείνουν αυτονοήτως στην θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Η θετική έκπληξη των εκλογών είναι χωρίς άλλο το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το οποίο φέρεται να έχει συγκεντρώνει περί το 6,5% ενώ η αρνητική αφορά το κόμμα του κ. Θεοδωράκη το οποίο περιορίζεται πλέον σε 10 έδρες από τις 17 που είχε. Σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι θα αποδέχονταν τυδχόν πρόταση του κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, πόσο μάλλον όταν τα κουκιά του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ επαρκούν για την πλειοψηφία, ενώ επιπλέον η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης έχουν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν θα συνέπρατταν στο ίδιο σχήμα με τον κ. Καμμένο.

Με τα δεδομένα αυτά θα έλγε κανείς ότι τα δύσκολα για την χώρα μάλλον αρχίζουν από αύριο δεδομένου ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με ισχνότερη πλειοψηφία από αυτή που είχε (διέθετε 162 έδρες και περιορίζεται σε 153-154) θα κληθεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο και σειρά μεταρρυθμίσεων τις οποίες τα ίδια τα στελέχη των δύο κομμάτων υποστηρίζουν ότι δεν πιστεύουν και ότι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *