Γιατί κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και το ΕΣΠΑ

Share Button

ELGA leftaΣύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η ελληνική οικονομία, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα κονδύλια που προορίζονται για την αγροτική πολιτική. Το ύψος των κονδυλίων που κινδυνεύει με απώλεια φθάνει τα 35 δισ. ευρώ έως το 2020.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης ενισχύεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως η Ελλάδα και δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την επίτευξη μακροοικονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία εκφράζουν επιχειρήσεις που είναι αποδέκτες επιδοτήσεων λόγω συμμετοχής τους σε κοινοτικά προγράμματα, καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μπορεί να «μπλοκάρουν» προγραμματισμένες πληρωμές. Το πρόβλημα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει απασχολήσει τη Διεύθυνση προϋπολογισμού της Ε.Ε. με αφορμή πληρωμές επιχειρήσεων που αφορούν το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπήρξε αποδέκτης επιστολής από την αρμόδια κοινοτική διεύθυνση, μέσω της οποίας ειδοποιείται για την αναστολή πληρωμής έως ότου «ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα». Πηγές από την Ε.Ε., αποδίδουν τα προβλήματα στο κλείσιμο των τραπεζών και εξηγούν ότι αρκετές επιχειρήσεις διατυπώνουν αιτήματα, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα φτάσουν στον τελικό δικαιούχο.

Πρόκειται για πληρωμές που δεν αφορούν το Δημόσιο και κατευθύνονται απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο η ανησυχία που υπάρχει από την Ε.Ε., δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καθυστέρηση στις πληρωμές πέραν της προγραμματισμένης προθεσμίας. Τα προβλήματα στις τράπεζες όπως εξηγούν, δεν διασφαλίζουν ότι τα χρήματα θα φτάσουν στους δικαιούχους και αυτό που επιδιώκεται είναι να βρεθεί τρόπος να είναι στη διάθεση του δικαιούχου, χωρίς να μπλοκαριστούν στη διαδρομή.

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για αναστολή κοινοτικών κονδυλίων, ένα ενδεχόμενο που προβλέπεται μεν από τους Κανονισμούς για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει μέχρι σήμερα. Τον κίνδυνο για αναστολή πληρωμών, επισημαίνει με δηλώσεις του και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης, παραπέμποντας:

• στο δημοσιονομικό σύμφωνο σχετικά με την υποχρέωση διατήρησης ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών

• στο Σύμφωνο για το ευρώ και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις οικονομικής πολιτικής όπως η συγκράτηση ή η μείωση των δαπανών και

• στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η τήρηση του οποίου ελέγχεται μέσω των προγραμμάτων σταθερότητας και για τα οποία η Ε.Ε. δικαιούται να ζητεί πληροφορίες, να τα αξιολογεί και να εκδίδει συστάσεις.

Όπως προκύπτει από τον βασικό κανονισμό που διέπει τη λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων, δηλαδή τον Κανονισμό 1303, μεταξύ των αιτιών που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των πληρωμών από την Ε.Ε. από 50% έως και 100% είναι, όταν ένα κράτος-μέλος δεν έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση ώστε να διορθώσει το υπερβολικό του έλλειμμα. Αντίστοιχα σε αναστολή μπορεί να οδηγήσει όταν ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής πληρωμών απαιτείται πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το οποίο είναι το όργανο που καλείται να αποφασίσει.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 3/7/2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *