ΚΚΕ: Όχι στις ανεμογεννήτριες – «πράσινες» ναπάλμ στην Μουργκάνα

Share Button
Στις 30/05/2022 συζητήθηκε στο Δ.Σ. Φιλιατών το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Μουργκάνα, με ένα σχέδιο ΜΠΕ “copy paste” για όλες τις περιοχές της χώρας για “fast track” διαδικασίες.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της «πράσινης» ανάπτυξης ,προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους, βάλανε στο μάτι και την Μουργκάνα .
Θέλουν να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα στην Μουργκάνα. Θέλουν να την «ξεκοιλιάσουν», αφού για να στεριώσουν οι ανεμογεννήτριες όπως και στον Κασιδιάρη θα διανοιχθούν δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων, θα γίνουν εκσκαφές και εκβραχισμοί εκατομμυρίων m3 για να ανοιχτούν οι βάσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στις κορυφές, θα πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα. Αναθέματα που θα μείνουν για πάντα, αφού δεν πρόκειται να ξηλωθούν, ούτε όταν θα πάψει η λειτουργία τους.
Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, στη χλωρίδα και την πανίδα θα είναι ανεπανόρθωτες (π.χ. ξηρασία, θανάτωση αποδημητικών πουλιών κλπ.). Η εκπομπή υποήχων θα έχει επιπτώσεις σε τοπικές οικονομικές δραστηριότητες όπως μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Φυσικά και δεν είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ). Όμως η άναρχη ανάπτυξή τους στα χέρια των καπιταλιστικών ομίλων ,που γίνεται με κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, καταστρέφει το περιβάλλον και άλλους κλάδους της αγροτικής τοπικής οικονομίας. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «παίζουν» με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, αξιοποιώντας και την γενναία χρηματοδότηση από το «ταμείο ανάκαμψης» της Ε.Ε..
Αυτή η «πράσινη» ανάπτυξη έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών Ενέργειας, με το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και με την ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών-μελών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ανταγωνισμοί που οδηγούν ακόμη και σε πολέμους όπως στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενους, οι γυναίκες και τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, οι συνταξιούχοι έχουν νοιώσει στην τσέπη τους τι σημαίνει η “πράσινη” ανάπτυξη και η απελευθέρωση της ενέργειας από τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που όταν τους ανοίγουν παθαίνουν ηλεκτροσόκ. Αυτού του είδους η «ανάπτυξη» ούτε πολλές ,ούτε καλές θέσεις εργασίας δημιουργούνται καθώς προϋποθέτει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γενικότερα βιώνουν την διαχρονική εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχει δυσκολέψει τη ζωή στην ύπαιθρο και έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών.
Το ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου, ως αποτέλεσμα της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής αλλά και της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι από μόνο του ικανό να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια που υπάρχουν. (Άλλωστε το Δ.Σ. Φιλιατών μόνο γνώμη εξέφρασε, αλλού παίρνονται οι αποφάσεις.)
Γιατί αυτό το ΟΧΙ έχει στηριχθεί και από πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και τη «απελευθέρωση» της ενέργειας. Γιατί ανήκουν στα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν στην Ευρωβουλή αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πατάει ο κάθε επενδυτής για να κατακτά κάμπους και βουνοκορφές στο όνομα μάλιστα της «πράσινης» ανάπτυξης που θα τάχα προστατεύσει το περιβάλλον. ΟΙ δυνάμεις αυτές μετρώντας το πολιτικό κόστος και συσκοτίζοντας τις αιτίες του προβλήματος έκαναν την αναγκαία προσαρμογή τους.
Εξάλλου οι αρχικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν σε θετική κατεύθυνση.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από σωτήρες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και για αυτό είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία, οι πολιτιστικοί – αθλητικοί σύλλογοι να πούνε ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια. Να συγκροτηθούν σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή Επιτροπές Αγώνα για την σωτηρία του τόπου μας. Την Μουργκάνα ,τον «Μικρό Γράμμο». Τον τόπο που είναι ποτισμένος με το αίμα των μαχητών του ΔΣΕ και στις πλαγιές του βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα πολυβολεία του ΔΣΕ. Σ΄ ένα ιστορικό μνημείο της θέλησης και της πίστης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θέλουν σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι εκείνων που έριξαν τις φονικές βόμβες «Ναπάλμ», να ρίξουν τις «πράσινες ναπάλμ».
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν στο αγώνα ενάντια σε αυτό, απαιτώντας:
Να σταματήσει κάθε σκέψη για τις ανεμογεννήτριες «πράσινες ναπάλμ» στη Μουργκάνα.
Να ανακηρυχτεί η Μουργκάνα ως ιστορικός τόπος.
Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να μην θυσιαστεί η υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Κατάργηση των “πράσινων” τελών ΑΠΕ, της ρήτρας αναπροσαρμογής και σημαντική μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη εργατική-λαϊκή οικογένεια.
Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες ενεργειακές πηγές και όχι τα κέρδη των ομίλων.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 8/6/2022
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *