ΚΚΕ Θεσπρωτίας: H πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα “στέγνωσε” την Δημοτική Ενότητα Πέρδικας

Share Button

Είναι απαράδεκτο στον 21 αιώνα στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε) Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας να μένουν τα σπίτια για πολλές μέρες χωρίς νερό και η ποσότητα νερού να είναι ανεπαρκής στα υπόλοιπα. “Στέγνωσε” η Δ.Ε Πέρδικας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με υψηλές θερμοκρασίες, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχει σήμερα η τεχνολογία-τεχνογνωσία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δημιουργίας αλάτων και άλλα.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη βαρβαρότητα απαιτώντας τα στοιχειώδη στον 21ο αιώνα, που τα στερούνται στο όνομα του “κόστους”. Να μην αποδεχτούν την πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα την πολυήμερη ταλαιπωρία όταν συμβαίνουν διακοπές νερού, την έλλειψη προσωπικού και τα αποψιλωμένα συνεργεία αποκατάστασης της ύδρευσης, την παλαιότητα του δικτύου, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, τα πανάκριβα τιμολόγια.

Μια πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που “πίνουν νερό” στο όνομα της ΕΕ και την πολιτική της στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Συμφωνούν επί της ουσίας με ένα πλαίσιο διαχείρισης, στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ και έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Άμεση παρέμβαση για το πρόβλημα έλλειψης νερού με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση.
  • Να τροφοδοτηθούν άμεσα με ευθύνη του δήμου και χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση τα σπίτια με νερό.
  • Να απαλλαγούν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά από τα δημοτικά τέλη για όσες μέρες το νερό είναι κομμένο ή σε περιοχές με σταθερά μικρή πίεση.
  • Να στελεχωθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Η, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να μην είναι κριτήριο η ανταποδοτική λειτουργία της επιχείρησης.
  • Να γίνονται επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών και των σχολείων.
  • Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
  • Να δοθεί προτεραιότητα, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες, στη λαϊκή κατανάλωση και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
  • Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε το λαό της Πέρδικας να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την άθλια κατάσταση. Να στρατευτεί μαζί με το ΚΚΕ, να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα Συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων που υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική υδάτων της ΕΕ, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες. 

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, πέρα από κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και θα διαχειρίζεται  μέσα από ένα ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 14/7/2021

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *