Κλεισμένοι στα σπίτια για το Πάσχα, οι εκκλησίες ανοιχτές -Παράξενη η λογική των μέτρων, τι ισχύει

Share Button

Για δεύτερο πανδημικό Πάσχα στα μπαλκόνια προετοιμάζουν τους πολίτες κυβέρνηση και ειδικοί. Με τη διαφορά ότι φέτος θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για Ανάσταση στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να μην πάρει το ρίσκο του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιτροπή των ειδικών που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι λόγοι πολλοί. Κατ’ αρχάς, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνουν περιθώρια για εσπευσμένες κινήσεις στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Παρότι αναγνωρίζεται από όλους η «εύλογη κόπωση των πολιτών», αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι «δεν αξίζει να θυσιάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες στο χωριό». Δεν είναι ωστόσο λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ο υπερσυνωστισμός που αναμένεται να παρατηρηθεί στους ναούς, για τις γιορτές του Πάσχα, αποτελεί εστία μόλυνσης και, υπό αυτή την οπτική, δεν έχει λογική η απαγόρευση όλων των άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Γιατί κολλάει ο κορωνοϊός στο χωριό και στον οικογενειακό περίγυρο και δεν κολλάει στους ναούς με εκατοντάδες συγκεντρωμένους πιστούς, είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών.

Πάει πίσω το άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε, επίσης, σε καμία περίπτωση να ρισκάρει το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου, που κρίνεται μείζονος σημασίας. Το υπουργείο Παιδείας εισηγείται άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με πηγές από το υπουργείο να τονίζουν ότι αν δεν ανοίξουν τότε, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν στη συνέχεια και τα παιδιά αναγκαστικά θα συνεχίσουν μέχρι τέλους της χρονιάς με τηλεκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, είναι κλειστή από τον Οκτώβριο και το άνοιγμά της μοιάζει επιτακτικό. Αποτελεί αίτημα, δε, τόσο των καταστηματαρχών όσο και των πολιτών, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα θα ανοίξει και ο τουρισμός και είναι κρίσιμο να είναι ανοιχτή και η εστίαση.

Ενισχυτικά της άποψης αυτής είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο από την επαρχία. Η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί από μια μαζική εισροή επισκεπτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα που μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Ειδικά από τη στιγμή που το ΕΣΥ δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες στην επαρχία, ενώ ακόμα και στην Αθήνα δοκιμάζεται σκληρά. Την ίδια εικόνα έχουν στην κυβέρνηση και για την τάση που υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία. Παρά την κούραση από το lockdown και παρότι μια μερίδα πολιτών εμφανίζεται να αψηφά τα μέτρα, η πλειοψηφία τηρεί τους περιορισμούς.

Τα αισιόδοξα σενάρια για Πάσχα στο χωριό επομένως μπαίνουν στο συρτάρι και το Πάσχα στην πόλη και στο μπαλκόνι θα είναι η πραγματικότητα και φέτος. Μόνη διαφορά σε σχέση με πέρυσι ότι θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες. Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο Επιτάφιος θα γίνει με περιφορά γύρω από τους ναούς. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η Εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν πιστό ανά 15 τ.μ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνει υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23:00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Ένα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση είναι το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί πριν από τα μεσάνυχτα. Οπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδας, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σαν σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν από τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση σχετικά με αυτό.

Δεν δείχνουν πάντως θετικοί οι ιερείς αναφορικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια σύντομη περιφορά γύρω από τον ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφίου. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την επιτροπή, θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *