Κωνσταντίνος Κουλούρης: Γιατί αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τον Αντώνη Μπέζα

Share Button

«Άρχισε κάνοντας αυτό που είναι αναγκαίο, μετά αυτό που είναι εφικτό και ξαφνικά θα βρεθείς να κάνεις το αδύνατο»!

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,   το φθινόπωρο θα πρέπει να επιλέξουμε το νέο Δήμαρχο, κάποιον από τους υποψήφιους ο οποίος θα μας εκπροσωπεί και θα λαμβάνει αποφάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και μέσω αναπτυξιακής πολιτικής για ένα ασφαλές, βιώσιμο και καλύτερο μέλλον της μικρής μας κοινωνίας. Αλλά τι είναι αυτό που τελικά πρέπει να κρίνει και να χαρακτηρίζει την σωστή επιλογή για έναν καλό Δήμαρχο;

Δύσκολη απάντηση, καθώς δεν είναι ένα, αλλά πολύ περισσότερα τα χαρακτηριστικά, τα προσόντα και οι αρετές που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χαρακτηριστεί καλός  Δήμαρχος. Σίγουρα ο Δήμαρχος δεν είναι τοπικός πρωθυπουργός ,αντίθετα, η υπέρμετρη πολιτικοποίηση με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής ζημιώνει τις τοπικές κοινωνίες.

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, στην ικανότητα που έχει (ή δεν έχει) κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή. Αυτή η ικανότητα είναι πάλι αποτέλεσμα μιας σειράς χαρακτηριστικών, που όλα μαζί συνθέτουν μια ακέραιη ηγετική προσωπικότητα.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών είναι η αξιοπιστία, να σέβεται τις υποσχέσεις που δίνει, η εντιμότητα, καθαρά δηλαδή χέρια, τόσο τα δικά του όσο και των συνεργατών του , η ετοιμότητα να συγκρουστεί για τα συμφέροντα των δημοτών του, ένας Δήμαρχος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις εντός και εκτός του Δήμου γνωρίζοντας ότι ακόμα και τυχόν ανοχή του, αυτόματα εξυπακούεται συμμετοχή,  η ικανότητά του να επικοινωνεί, η  ουσιαστική επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με  τις δημόσιες εμφανίσεις του στα καφενεία και στις πλατείες, με τη χαλαρή ψιλοκουβεντούλα, με τις πολλές φωτογραφίες, δηλώσεις και δελτία τύπου αλλά κυρίως την ικανότητα του Δημάρχου να περνά το μήνυμα της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την ομάδα του και φτάνοντας σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και το μήνυμα αυτό να γίνεται καθημερινά πράξη ώστε  να γίνεται αντιληπτό στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου.

Δεν είναι βέβαια τα μόνο χαρακτηριστικά που κάνουν τον καλό Δήμαρχο, αποτελούν όμως τη βάση για μια αποτελεσματική θητεία.

Πέρα αυτών οφείλει να είναι αφοσιωμένος στη μικροκλίμακα της καθημερινότητας για τους πολίτες, όπως τα βασανιστικά προβλήματα της καθαριότητας και της στάθμευσης, να δίνει πρωτίστως έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινότητας, τα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, τη συλλογική αρμονική συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο. Αυτές είναι οι πρώτιστες και αναπόδραστες έγνοιες του.

Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ο καλοθελητής των χιλιάδων ατομικών και ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά ο πολιτικός συνθέτης του συλλογικού συμφέροντος.

Παρότι τα μεγάλα έργα που είναι απαραίτητα, δεν εμπίπτουν συνήθως στην κυρίως αρμοδιότητά του, θα πρέπει ο ίδιος  να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της κεντρικής κρατικής μηχανής και να γνωρίζει πως αυτή  λειτουργεί και  αυτό αποτελεί πρόσθετη αξία για τον υποψήφιο, μια πρόσθετη αξία  για το Δήμο να έχει ο Δήμαρχός του  παρόμοια εμπειρία.

Θα πρέπει  ο υποψήφιος Δήμαρχος να  μπορεί να συμβάλλει πάντα είτε με τη μελετητική ετοιμότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας, είτε την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελεί δε πρόσθετη αξία για τον υποψήφιο, πρόσθετη  αξία για τον Δήμο  να έχει στο βιογραφικό του σπουδές με αντικείμενο τεχνολογικά και κατασκευές ή  να έχει υπηρετήσει σε οικονομικά μοντέλα, κατέχοντας ανάλογη χρήσιμη εμπειρία,  και αυτό επειδή σαν Δήμος εστιάζουμε κυρίως σε πόρους από την Ε.Ε.  όπου θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί, επειδή το περιβάλλον που ισχύει στην διεκδίκηση κοινοτικών πόρων είναι ανταγωνιστικό.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να ωριμάσουμε γρήγορα έργα και υποδομές που θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε και να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μας αναλογεί. Σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές η πρώτη πηγή που θα στραφούμε είναι η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, το δεύτερο κομμάτι είναι η αξιοποίηση κάποιων σύγχρονων εργαλείων τα οποία είναι διαθέσιμα και Δήμοι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν κατά τεκμήριο, μιλάμε για τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η τρίτη δυνατότητα είναι η αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια στον Δήμο μας και να γίνουν στρατηγικές επενδύσεις, με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ώστε να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στην προσέλκυση κεφαλαίων αποτελεί πρόσθετη αξία για τον υποψήφιο, πρόσθετη αξία για τον Δήμο η ισχυρή προσωπικότητα και ιδιαίτερα η ισχυρή αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του υποψηφίου.

Όσοι Δήμαρχοι λόγω επιστημονικής κατάρτισης κατάφεραν να αξιοποιήσουν κατά μέγιστο τις εθνικές και κυρίως τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές δυνατότητες, δημιούργησαν σημαντικές προοπτικές και έντονη κινητικότητα ευκαιριών για τους Δήμους τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα.

Τα τελευταία χρόνια με τις εναλλασσόμενες κρίσεις η προσαρμοστικότητα, η ταχύτητα της προσαρμοστικότητας, η ευελιξία,  η ταχύτητα των αποφάσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα.  Το να μπορείς να προοδεύεις άμεσα σε ένα περιβάλλον γρήγορης και συχνής αλλαγής δείχνει να αποτελεί το πιο δυνατό προσόν εκείνων που ηγούνται και ενεργούν για λογαριασμό του συνόλου και αυτό είναι κάτι που κερδίζεται με την εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, που κερδίζεται όταν λειτουργείς σε κορυφαίο επίπεδο δράσης και ανταγωνισμού κάτι που αποτελεί πρόσθετη αξία για τον υποψήφιο, πρόσθετη αξία για το Δήμο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου και συντάσσομαι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ΜΑΖΙ με τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ και το Δημοτικό Συνδυασμό «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»!

Κωνσταντίνος Κουλούρης

πρ. Τραπεζικός Υπάλληλος

Πολίτης Ηγουμενίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *