Κορωνοϊός – Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι… με ανησυχία

Share Button

Αντιμέτωπη με μία από τις πλέον δύσκολες εξισώσεις της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους εδικούς να επισημαίνουν τους κινδύνους από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Βασική προτεραιότητα φαίνεται πώς είναι η εκστρατεία εμβολιασμού, ειδικά στις ηλικίες 12-17 ετών, προκειμένου να μημν «απειληθεί» η δια ζώσης εκπαίδευση και να μην αποτελέσουν τα σχολεία ενεργές εστίες κορωνοϊού. Οι επιστήμονες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα επιδεινώσει την κατάσταση, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι βάσει των νέων πρωτοκόλλων θα υπάρχει συστηματικός έλεγχος ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών, δύο φορές την εβδομάδα.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται. Θα συνεχίζει με συνδυασμό rapid test με self test», τόνισε, έχοντας επισημάνει ότι «είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων».

Η ίδια τόνισε ότι, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις μαθητές λυκείου έχει λάβει την 1η δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές του Γυμνασίου είναι 13%.

«Δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά μετά τον Δεκέμβριο»

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά», τονίζει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Και σημειώνει: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα».

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ: «Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Έτσι πλέον, το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει πλέον λόγο για παιδιατρικές νοσηλείες που σημειώνουν “ιστορικό υψηλό” σε συνθήκες πανδημίας».

Ο ίδιος προβλέπει πως μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τονίζει ωστόσο πως η εμβολιαστική κάλυψη δεν θα φτάσει ποτέ σε επαρκή ποσοστά.

«Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά» δηλώνει χαρακτηριστικά και εκφράζει τον φόβο ότι «επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων προστασίας για τους μαθητές στα σχολεία. Οπως σημειώνει, «τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα τα προστατεύσει -σε βαθμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90%– η σωστή και διαρκής χρήση της μάσκας στο σχολείο, αλλά και ο διαρκής καλός αερισμός των χώρων. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό, να έχουμε χαμηλό ιικό φορτίο μέσα στις τάξεις, ώστε ακόμη κι αν είναι θετικός κάποιος μαθητής να μην κολλήσει όλη η τάξη. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κοντρολαριστεί λίγο – πολύ. Από κει και πέρα θα αρχίσουμε να λέμε “να κλείσουμε, έχουν αρρωστήσει τόσοι” Ακόμη κι αν αρρωστήσουν πέντε παιδιά μέσα σε μία τάξη, που λέει η υπουργός Παιδείας ότι μόνο πάνω από 50% +1 θα κλείνει η τάξη, στην πράξη δεν θα τηρηθεί αυτό. Ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του αν μάθει ότι πέντε παιδιά είναι άρρωστα; Άρα το πιθανότερο είναι ότι θα υπολειτουργούν τα σχολεία, ακόμη κι αν δεν κλείνουν».

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων ή των πανεπιστημίων»

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων ή των πανεπιστημίων», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αρχίσει σιγά σιγά να επιδεινώνεται.

Υπενθύμισε την κατάσταση του περσινού Οκτωβρίου, όταν το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε, ένα μήνα αργότερα, σε δεύτερο κύμα και μάλιστα χωρίς την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι, όπως τόνισε, δύο φορές πιο μεταδοτική.

«Ο ιός θα πάει εκεί που δεν θα βρει αντίσταση…»

Για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνει λόγο και ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPENN), σημειώνοντας -ωστόσο- πως είναι κάτι αναμενόμενο.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως και στις ΗΠΑ και αλλού παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις μολύνσεις, αλλά και στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων, κάτι που οφείλεται στη Μετάλλαξη Δέλτα και στην αυξημένη κινητικότητα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο ιός θα πάει εκεί που δεν θα βρει αντίσταση, δηλαδή στους ανεμβολίαστους».

Σχετικά με το ποσοστό της επικείμενης αύξησης, με αφορμή της επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο καθηγητής επεσήμανε πως είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε, αλλά θα κριθεί σίγουρα από το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα.

Ερωτηθείς για την απόφαση χορήγησης του εμβολίου κατά της Covid σε παιδιά ηλικίας 12 -17 ετών από παιδιάτρους, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως προσφέρεται άλλος ένας τρόπος για εμβολιασμό, «άρα θα αυξηθεί και η πρόσβαση σε έναν βαθμό». Όπως είπε υπάρχει μεγαλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με ένα παιδίατρο και πολλοί βλέπουν μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε κάνουν εκεί το εμβόλιο.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών, τα παιδιά δηλαδή που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, σημείωσε πως «περιμένουμε αποτελέσματα από κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται μέχρι τον Νοέμβριο και στη συνέχεια την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές». «Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί και στην Ελλάδα το ενδεχόμενο εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ανάλογα με τα δεδομένα, και το αν θα δοθεί η σχετική σύσταση», πρόσθεσε.

«Το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα θα μολυνθεί»

«Αν και έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε αποτελεσματικοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων και τις συνέπειες του μη εμβολιασμού ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου.

Όσον αφορά τα σχολεία σημείωσε πως αυτό «είναι το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα», ενώ εκτίμησε ότι «το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα θα μολυνθεί».

«Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο – Λύκειο. Εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, μιλάμε για 4.000 παιδιά», υποστήριξε ο κ. Ανδρέου, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *