Κορονοϊός: Οι Ιταλοί υποκλίνονται στο «θαύμα της Ηπείρου

Share Button

Στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η ιταλική Repubblica είδε μία πράσινη γωνιά, κάτω, στον Νότο της Ευρώπης, εντυπωσιάστηκε και αφιέρωσε ένα κομμάτι του περιοδικού της «Venerdì» στη δική μας Ηπειρο. Ναι, το βορειοδυτικό άκρο της πατρίδας μας ήταν πράσινο στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρουσμάτων στις 21 Ιανουαρίου (όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν κίτρινη και όλη η Ευρώπη κόκκινη), αλλά πλέον έχει πάρει πορτοκαλί απόχρωση στον εθνικό χάρτη μας, ο οποίος αναφέρεται στην εφαρμογή των μέτρων.

Το γεωγραφικό δεδομένο, ότι η Ηπειρος «συνορεύει με την Αλβανία» και «είναι απέναντι από την Πούλια», την ιταλική επαρχία στο «τακούνι της μπότας», προσθέτει ιδιαίτερο χρώμα στο ενδιαφέρον των Ιταλών, και δεν το κρύβουν. Γράφουν ότι η Ηπειρος πέτυχε να έχει ελάχιστα περιστατικά φορέων του ιού, μόνο 25 στις 100.000. Φωτογραφία από πεζόδρομο των Ιωαννίνων με ανοιχτά καφενεία και καθισμένους πελάτες (προφανώς, ένα καρέ από το αρχείο) κοσμεί το κείμενο, όπως και δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, ιατρού στο επάγγελμα, για την «προτεραιότητα που έχει δοθεί στους πιο ευάλωτους κατοίκους της περιοχής, περιλαμβανομένων των μεταναστών και των αθιγγάνων».

Ο τίτλος του μικρού αφιερώματος της Repubblica είναι «Το θαύμα της Ηπείρου: αυτή είναι η πιο αντικορονοϊκή γωνιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το κείμενο διανθίζεται από νύξεις και για τα μνημόνια, σχετικές με τις «περικοπές που επέβαλε η Τρόικα μετά την οικονομική κρίση του 2009», οι οποίες κατέστησαν το σύστημα υγείας «από τα πιο αδύναμα της Ευρώπης».

Δεν λείπουν και οι ευθείες αναφορές στις κυρώσεις και στα πρόστιμα που συνοδεύουν κάθε παραβίαση των περιοριστικών όρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *