Κώστας Πανταζής: Το διακύβευμα των εκλογών και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Share Button

pantazisΟι εκλογές, στις 20 Σεπτέμβρη, είναι η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Ελλάδας της κρίσης, της Ελλάδας μετά το 2008.

Στο ενδιάμεσο, μεσολάβησαν αλλεπάλληλες εκλογές, με συγκρούσεις σε τεταμένο πολιτικό κλίμα και με την πολιτική αντιπαράθεση “στο κόκκινο”. Το σημείο σύγκλισης όμως, ήταν ότι μετεκλογικά, άπαντες οι πολιτικοί πρωταγωνιστές αναδιπλώθηκαν και αναγνώρισαν τις δυσκολίες της συγκυρίας. Την αρχή έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, το 2012, ο οποίος τότε ηγούνταν του “αντιμνημονιακού” αγώνα.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, που μετά από επτά μήνες τυχοδιωκτικής και αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, τόσο αυτός όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος, αναγκάστηκαν να υπογράψουν και να φέρουν στη Βουλή το τρίτο (και επαχθέστερο) μνημόνιο.

Είναι αλήθεια ότι πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για τη στάση των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Όπως είναι αλήθεια ότι το Μνημόνιο της 14ης Αυγούστου, το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, αποτελεί ένα προγραμματικό κεκτημένο για τη χώρα. Και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέψουμε. Και είναι, τέλος αλήθεια, ότι ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε μια ουσιαστικά τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά, τόσο για να εκκαθαρίσει το εσωκομματικό του ρήγμα όσο και να αμβλύνει τις συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε.

Ο κίνδυνος όμως δεν έχει φύγει από την αυλή μας. Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας, από το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη, απομακρύνθηκε προσωρινά αλλά παραφυλάει για να ανασυρθεί, με την πρώτη ευκαιρία, από τις “ντουλάπες” των σκληροπυρηνικών νεοσυντηρητικών της Ευρώπης.

Γι΄αυτό, διακύβευμα των εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Ο οριστικός ενταφιασμός των σεναρίων για Grexit, η πορεία της χώρας σε ένα δρόμο σταθερότητας, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.
Σε αυτή την πορεία, υπάρχουν απαράβατοι όροι και προϋποθέσεις. Πρώτον, ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, πράγμα που πρέπει να εγγυηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Πατρίδας μας, συνεργαζόμενες την επομένη των εκλογών .

Δεύτερον, κυβερνητική συνεργασία πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο με σαφείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Συμφωνημένες αλλαγές και παρεμβάσεις τόσο στο Δημόσιο τομέα όσο και στην κατεύθυνση επανεκκίνησης του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας. Τρίτον, συγκεκριμένη ατζέντα και στοχευμένη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια Ένωση, που αντιμετώπισε δειλά την κρίση, μια Ένωση που κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερες και προτεσταντικού τύπου φωνές, αλλά δεν παύει να είναι το σπίτι μας, το καθημερινό πεδίο διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης (όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου), το ενοποιητικό στοιχείο των Λαών της Ευρώπης. Και σε αυτό το χώρο, η Ελλάδα έχει αδιαπραγμάτευτη θέση.

Στις επικείμενες εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις, κάνει μια νέα αρχή. Με ξεκάθαρο στόχο τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού, Πατριωτικού, Δημοκρατικού και Προοδευτικού ρεύματος, με αναφορές από το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Τη δημιουργία μιας Παράταξης, στον αντίποδα του ψευτοδιπόλου της συντηρητικής Δεξιάς από τη μια και της ιδεοληπτικής και λαϊκιστικής Αριστεράς από την άλλη.

Όπλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η Αλήθεια. Είναι η σωρευμένη εμπειρία στο “καμίνι” της κρίσης. Είναι οι μάχες που έδωσε, ακόμα και στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη Φώφη Γεννηματά, για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις για τη σταδιακή επανάκαμψη της χώρας στην ανάπτυξη και ο σεβασμός στις θυσίες των πολιτών. Είναι η στενή σχέση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που αγωνίζονται για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη.
Γι αυτό και αξίζει να υποστηριχτεί. Γι αυτό και θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών.
Ο Κώστας Πανταζής είναι υποψήφιος βουλευτής ΠαΣοΚ, στη Β΄ Αθηνών

Αναδημοσίευση: www.tovima.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *