Η Λαϊκή Συσπείρωση επί των σχεδίων για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης το 2002 της Χερσαίας Ζώνης

Share Button

Η Δ.Α. και η πλειοψηφία του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους επί των χαρτών της τροποποίησης της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ ΑΕ. Αυτοί φαίνονται βελτιωμένοι όσο αφορά την έκταση που παραχωρείται στους ιδιώτες, τόσο σε σχέση τα σχέδια δημοπράτησης, όσο και την απόφαση που το 2017 ψηφίστηκε στο Δ.Σ. από την παράταξη του και τότε δημάρχου Γιάννη Λώλου μετά από πρόταση της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. Στην ουσία οι «επενδυτές» απαλλάσσονται από εκτάσεις που αντί να φέρνουν κέρδη θα κοστίζουν στην συντήρηση τους. ( π.χ. Τι να τους κάνουν τους δρόμους της πόλης; Να βάλουν διόδια; Θα ξεσηκωθούν και πέτρες.) Ωστόσο εξακολουθούν να αποκλείουν την πρόσβαση του λαού από το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου το οποίο παραχωρείται στους ιδιώτες. Αυτό δεν άλλαξε.

  • Γιατί άραγε «είναι σε σωστή κατεύθυνση» τα σχέδια που παραχωρούν στους ιδιώτες μόνο 6 μέτρα από την θάλασσα; Ποιος εγγυάται ,όπως σωστά επισημάνθηκε, ότι δεν θα περιφραγεί αυτή η έκταση; Ο νέος ιδιοκτήτης θα χειρισθεί τέτοια ζητήματα ανάλογα με τις ανάγκες της λειτουργίας  και της κερδοφορίας της επιχείρησης του. Η σημερινή εμπειρία από τις εκτάσεις που εκμεταλλεύεται η  ΟΛΗΓ Α.Ε. στην πόλη μας δείχνει ότι όπου υπάρχει λιμενική λειτουργία, τόσο για πλόες εξωτερικού όσο και εσωτερικού, έχουν τοποθετηθεί κάγκελα. Τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μπουν κάγκελα παντού, σε όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εμπειρία από την λειτουργία των μαρίνων σε γειτονικά μας μέρη. Χαιρόμαστε που αυτή η παρατήρηση έγινε και από συναδέλφους που έχουν αντίθετη με μας ιδεολογική προσέγγιση. Η τοποθέτηση όμως της Δ.Α. καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την αδράνεια στους συνδημότες μας.
  • Σχετικά με το parking στο παλιό λιμάνι, που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μας. Προβλέπεται ότι θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη «με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει για δωρεάν χρήση από το κοινό». Δηλαδή παραχωρείται στον επιχειρηματία, για να μας προσφέρει υπηρεσίες δωρεάν! Αλήθεια οι συντάκτες των σχεδίων, με τις πολλές σβησμένες παραγράφους( λόγω

«απορρήτου»…) στο κείμενο ( 3 σελίδες από τις συνολικά 94) που μας δόθηκε, αγνοούν ότι ζούμε στον καπιταλισμό; Δεν γνωρίζουν ότι σκοπός μιας επιχείρησης είναι πάντα η μεγιστοποίηση των κερδών και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;  Είναι σαν περιγράφουν ένα χορτοφάγο λύκο. Αν πράγματι το ΤΑΙΠΕΔ νοιάζεται για το καλό μας, γιατί δεν παραχωρεί τον χώρο κατευθείαν στον δήμο; Άλλωστε η Δ.Α. που σήμερα λέει ότι τα σχέδια είναι σε  σωστή κατεύθυνση ,πέρυσι στις άμεσες «διεκδικήσεις» της είχε και αυτόν τον χώρο, όταν καλούσε τον λαό σε «ξεσηκωμό».

  • Η Δ.Α. σαφέστατα υποστηρίζει ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ο δήμαρχος είπε καθαρά ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας γιατί το κράτος αδυνατεί να λύσει προβλήματα και ότι «ο ιδιώτης θα σεβασθεί περισσότερο την πόλη». Ακούσθηκε ακόμα και ότι το πρόβλημα της «χερσαίας ζώνης», που ταλανίζει τον δήμο μας για πάνω από 20 χρόνια, «οδηγείται προς επίλυση λόγω της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού»!!!! Δηλαδή ευτυχώς που ιδιωτικοποιείται το λιμάνι για ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς!! Είναι δυνατόν να αγνοούν ότι αυτή η ανώμαλη κατάσταση στην «χερσαία ζώνη» διατηρούτανε τόσα χρόνια μόνο γιατί δεν είχαν αποφασίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι ποιο φιλέτο θέλουν; Γιατί δεν είχε ξεκαθαρισθεί για ποια χρήση θέλουν το παραλιακό μέτωπο; Φαίνεται ότι δεν διαβάζουν τις ανακοινώσεις της Λ.Σ. και του ΚΚΕ, ούτε καν μας ακούν όταν μιλάμε στο Δ.Σ. Ακόμα και τα σημερινά σχέδια περιγράφουν μόνο το τι θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει με το υπόλοιπο τμήμα της «χερσαίας ζώνης» που δεν παραχωρείται σήμερα στους ιδιώτες.( π.χ. για το Δρέπανο ενέργειες της Κτηματικής Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό)
  • Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τα κέρδη που θα φέρει στην τοπική κοινωνία δεν έχουν παρά να δουν τα κέρδη που έχει ο  λαός του Πειραιά από την λειτουργία της COSCO. Προφανώς δεν έχουν πάρει χαμπάρι για τις συνθήκες μισθοδοσίας και εργασίας αλλά και τον αγώνα που δίνουν σήμερα με επιτυχία οι εργαζόμενοι στην COSCO.
  • Όσον αφορά τα κέρδη για τον δήμο που προσδοκά η Δ.Α. από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., καλά θα κάνει να ψάξει λίγο καλύτερα τους νόμους που επικαλείται για να θολώσει τα νερά. Γιατί: α) το 3,5% που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται στους δήμους, δεν ήταν επί των εισπράξεων αλλά επί των καθαρών κερδών του παραχωρησιούχου και β) ο ψηφισμένος το 2018 νόμος και η διαδικασία παραχώρησης που όριζε δεν ισχύει πια. Δεν γνωρίζει η Δ.Α. ότι η Ν.Δ. κατάργησε τον νόμο και ψήφισε άλλον  με βάση τον οποίο γίνεται η σημερινή παραχώρηση;
  • Έχουμε κάνει στο Δ.Σ. πολλές ακόμα παρατηρήσεις πάνω στα προτεινόμενα σχέδια.( Π.χ. για τα κτήρια, τον χώρο με τα κατασχεμένα αυτοκίνητα, τον χώρο που σήμερα έχει το λιμενικό στο παλιό λιμάνι, τον χώρο μπροστά στην μαρίνα της πόλης κλπ.) Οι όποιες παρατηρήσεις μας, σκοπό έχουν να δείξουν της καταστρεπτικές για τον λαό συνέπειες από  την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ασπάζεται η Δ.Α..
  • Σε όσους δε «ρεαλιστές» στο Δ.Σ. (άλλα και άλλους καλοθελητές) που επικαλούνται νόμους και τετελεσμένα, που «προσπαθούν σώσουν ότι σώζεται» σπέρνοντας ηττοπάθεια ,λέμε ότι δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζούμε στον καπιταλισμό, ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις του υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά τετελεσμένα δεν υπάρχουν. Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.
  • Η Λ.Σ. ήταν και είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου. Το διακηρύσσουμε δημόσια για πολλά χρόνια. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που θα ωφελεί ταυτόχρονα και τους επιχειρηματίες και τον λαό. Τόσο η Λ.Σ. ,όσο και το ΚΚΕ, αγωνιζόμαστε για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Για αυτόν τον σκοπό καλούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους και τον λαό. Γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο ό λαός μπορεί να υπερασπισθεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Ηγουμενίτσα 21/02/2022

Για την Λαϊκή συσπείρωση

Δώρης Δήμας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *