Η Λαϊκή Συσπείρωση για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης: Τίποτα δεν γίνεται, αν μένεις θεατής. Τα πάνω – κάτω έρχονται, αν ξεσηκωθείς

Share Button

Η σύσκεψη που οργάνωσε η Δ.Α. της Ηγουμενίτσας με θέμα «τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας» ήταν κατά την γνώμη μας πολύ αποκαλυπτική.

 • Η σύσκεψη έγινε με τηλεδιάσκεψη μολονότι η Λ.Σ. είχε ζητήσει να γίνει δια ζώσης

σε ανοικτό χώρο τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά του covid. Με τον τρόπο που έγινε ήταν αδύνατον να καταλήξει σε αποφάσεις, πολύ περισσότερο σε κινητοποιήσεις. Στην ουσία έγινε ενημέρωση για τις θέσεις της Δ.Α. και ζητήθηκε συναίνεση και συστράτευση με αυτές.

 • Ήταν εμφανής η προσπάθεια εφησυχασμού θεσμικών παραγόντων της Ν.Δ.(του Βουλευτή κ. Γιόγιακα, του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη …..) ,ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την «χερσαία ζώνη» και στην καθημερινότητα των κατοίκων από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. “Αδίκως ανησυχούμε γιατί υπάρχουν οι δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του κ. Πλακιωτάκη”. Ωστόσο τα τεύχη της δημοπράτησης είναι πολύ συγκεκριμένα και η διαδικασία έχει περάσει ήδη στη 2η φάση. Δεσμεύσεις δε για παραχώρηση της «χερσαίας ζώνης» στον δήμο υπήρχαν από την Ν.Δ. και πριν την δημοπράτηση, αλλά και παλαιότερα από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Εμφανής ήταν και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χρεώσει όλα τα κακά στην Ν.Δ. «Αν η Ν.Δ. δεν άλλαζε τον ν.4597/2019 του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Ωστόσο και οι δύο στον ίδιο αποτέλεσμα αποσκοπούν. Την παραχώρηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, για «ανάπτυξη». Η μεν Ν.Δ. δίνει την πίτα ολάκερη ,ο δε ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να την δώσει με το κομμάτι. Η αναφορά του βουλευτή κ. Κάτση, ότι αυτός είναι ο τρόπος που παραχωρήθηκε το 87% των λιμανιών της Ευρώπης σε επενδυτές, αποδεικνύει «του λόγου το αληθές». Εκτός αν το λιμάνι του Ρότερνταμ, που έφερε σαν παράδειγμα, λειτουργεί με σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ωστόσο αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη σύσκεψη. Στην φάση που έχει φθάσει διαδικασία πώλησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να περάσει μαζί με το λιμάνι και όλο το παραλιακό μέτωπο σε ιδιωτικά χέρια, με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του τόπου και την ζωή των κατοίκων. Εξάλλου θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι η έκταση και η χρήση της «χερσαίας ζώνης» έχει άμεση σχέση με την χρήση και τις δραστηριότητες του λιμανιού. Πληροφορηθήκαμε π.χ. στην σύσκεψη ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση της νοτιοδυτικά μέχρι το φάρο. Προφανώς δεν είναι άσχετο με επενδυτικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας ( εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου). Άρα δεν μπορεί να αποκόπτεται το θέμα της χερσαίας ζώνης από την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Επιμένουμε στην θέση μας να σταματήσει κάθε διαδικασία ολοκληρωτικής ή τμηματικής ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης.
 • Ο Δήμαρχος κ. Λώλος ζήτησε «την απόδοση στον Δήμο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες». Ρωτάμε άλλη μια φορά. Τα καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς, η Μαρίνα στον χώρο του ΤΕΙ τι σχέση έχουν με λιμενικές δραστηριότητες; Προφανώς εξυπηρετούν τουριστικές, αλλά σίγουρα όχι λιμενικές δραστηριότητες αφού είναι πολύ μακριά από το λιμάνι. Τότε γιατί δεν περιλαμβάνονται στους χώρους που διεκδικεί ο δήμος από την «χερσαία ζώνη»; Οι χάρτες “διεκδίκησης” είναι πολύ συγκεκριμένοι, όπως επίσης και οι χάρτες της δημοπράτησης. Πιθανόν να δίνονται σαν «προίκα» στους επενδυτές, για να ανέβει η αξία της ΟΛΗΓ Α.Ε. Αυτούς τους χώρους πιθανόν θα έδινε με το κομμάτι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού περιλαμβάνονται στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ το 2017, σχέδια με τα οποία είχε συμφωνήσει και η Δ.Α. Η παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα σημαίνει αφενός καταστροφή για τους μικροεπαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, αφετέρου αποκλεισμό κατοίκων και επισκεπτών από την θάλασσα.
 • Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε να συμφωνήσουν οι Μ.Φ. και φορείς της Τ.Δ. με τις «διεκδικήσεις» της Δ.Α., έτσι ώστε όλοι ενωμένοι να στείλουμε τον φάκελο διεκδίκησης στο υπουργείο. «Να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας». Αν σε 20 ημέρες δεν μας τα ικανοποιήσει, τότε να ξανασυναντηθούμε να αποφασίσουμε κινητοποιήσεις. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»
 • Η Λ.Σ. διαφωνήσαμε με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ το 2017. Διαφωνούμε και σήμερα με τα προτεινόμενα σχέδια της Δ.Α. Δεν συμφωνούμε με την «παραχώρηση» σε ιδιώτες των καταφυγίων σε Σύβοτα και Πλαταριά. Διαφωνούμε με την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της πόλης. Διαφωνούμε με τις γραμμές διεκδίκησης των σχεδίων γιατί αποκλείουν τους κατοίκους από το παραλιακό μέτωπο(ακόμα και στο παλιό λιμάνι διεκδικείται parking και παλιό τελωνείο, όχι όμως και η πρόσβαση στην θάλασσα). Καλούμε τους συνδημότες μας, τα λαϊκά στρώματα, να μελετήσουν πολύ καλά τους χάρτες. Η γνώση είναι δύναμη. Θα μάθουν από τις πλέον έγκυρες πηγές, ότι η εφαρμογή των σχεδίων σημαίνει αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από το παραλιακό μέτωπο. (Τα τοπογραφικά διαγράμματα έχουν αναρτηθεί στα τοπικά ΜΜΕ και στον ακόλουθο σύνδεσμο του δήμου.

https://www.dropbox.com/sh/fx03i7aenlmo3qm/AAAZdqdKuL-6ykTklInlovzma?dl=0 )

 • Επισημαίνουμε άλλη μια φορά το πρόβλημα του «αιγιαλού και της παραλίας», που είναι εκτός διεκδίκησης της Δ.Α.. Σε ορισμένα σημεία οι γραμμές είναι απαράδεκτες. Στα Σύβοτα οι κόκκινες γραμμές της Κτηματικής Δημοσίου είναι πιο μέσα στην στεριά από τις πράσινες της «χερσαίας ζώνης». Είναι σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί χρόνια τόσο τον δήμο όσο και τους δημότες και πρέπει άμεσα να λυθεί. Η Κτηματική Δημοσίου ανήκει στην ΕΤΑΔ στην οποία προΐσταται ο κ. Μπέζας δημότης του δήμου μας, άρα και γνώστης του προβλήματος.
 • Τόσο η προσπάθεια εφησυχασμού και αναμονής που καλλιεργήθηκε από τους παράγοντες της Ν.Δ., όσο και η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σκοπό είχαν να αποπροσανατολίσουν από το πρόβλημα, να μπερδέψουν και απογοητεύσουν τον λαό, να αποτρέψουν την ανάπτυξη λαϊκού διεκδικητικού κινήματος για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Φοβούνται την λαϊκή αφύπνιση. Πίσω από αυτήν την ψεύτικη αντιπαράθεση θέλουν να κρύψουν την πλήρη συμφωνία τους με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για την “απελευθέρωση” των λιμενικών υπηρεσιών που υπηρετούν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα(π.χ. ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που τώρα βγήκε στα κεραμίδια)ανεξάρτητα του τρόπου υλοποίησής της. Θέλουν να απενοχοποιηθούν από τις εγκληματικές τους ευθύνες στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες που θα έχει για την ανάπτυξη τη περιοχής και τα λαϊκά στρώματα η παραχώρηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτες και προσπαθούν αποφύγουν το πολιτικό κόστος.
 • Η Λ.Σ. άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος που θα γίνει η παραχώρηση αλλά ότι αυτή εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Πάντα βάζουμε το ερώτημα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; Είμαστε κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο παραλιακό μέτωπο. Επισημαίνουμε ότι επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αναπτύσσουν μόνο οι ιδιώτες. Τέτοια αναπτύσσει και ο δήμος στην παραλία της Αγίας Παρασκευής ,στον πεζόδρομο της Γρ. Λαμπράκη κλπ, ενώ το ίδιο κάνει σήμερα και η ΟΛΗΓ Α.Ε. ,που είναι ακόμα κρατική, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Είναι αδιάβατοι οι χώροι από τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες. Σήμερα είναι λίγοι οι ελεύθεροι χώροι στον δήμο μας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ανάπαυση, άθληση και πολιτισμό.
 • Για να υπάρχει συναίνεση και ενότητα στους αγώνες πρέπει να είναι καθαρό ποιος είναι ο αντίπαλος. Οι κυνικές δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη δείχνουν πολύ καθαρά στον καθένα μας ποιός κινεί τα νήματα. Εξηγούν τις παλινωδίες του αστικού κράτους στο θέμα της «χερσαίας ζώνης» διαχρονικά. Τόσο το Λιμενικό Ταμείο ,όσο και η υπό κρατικό έλεγχο ΟΛΗΓ Α.Ε. υπηρετούσαν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, κατά εντολή του πολιτικού των προσωπικού. Πρέπει και από αυτό να βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.
 • Απευθυνόμαστε στους κατοίκους του δήμου μας, τον λαό και την νεολαία. Με όπλο την πλατειά ενημέρωση, την οργάνωση και τον ανυποχώρητο αγώνα μέσα από Σωματεία, Συλλόγους , τους Μ.Φ του τόπου να διεκδικήσουν λιμάνι και παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι των επιχειρηματικών κερδών. Με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Με ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δράση Να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση της αναψυχής και των διακοπών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

 

“Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής – όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς”

 Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η δύναμη του λαού.

 

                 

Ηγουμενίτσα 26/05/2021

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας

 

Υ.Γ.

1) Για καλύτερη ενημέρωση συστήνουμε το video της  σύσκεψης φορέων για την χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας. (από 25 λεπτό)

https://www.youtube.com/watch?v=0t2yXUlkpB8&t=5958s

2) Τα τεύχη δημοπράτησης μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *