Lockdown: Πώς πρέπει να ανοίξουν οι ναοί

Share Button

Εν μέσω lockdown, ασφυκτική είναι η πίεση πλέον που ασκεί η Εκκλησία στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα των μητροπολιτών ζητεί σε χαμηλούς τόνους το άνοιγμα των ναών με τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ομως άλλοι έχουν υψώσει τη ρητορική κάνοντας λόγο ακόμη και για «Εκκλησία υπό διωγμόν», όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς.

Οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση εστιάζουν στα δρακόντεια μέτρα φύλαξης των ναών από αστυνομικές δυνάμεις –ιδίως σε μεγάλες γιορτές όπως πρόσφατα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου–

με στόχο να μην προσεγγίσουν οι πιστοί, αλλά και για την αργοπορία από την κυβέρνηση στην ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες την εορταστική περίοδο.

Προβληματισμένος φέρεται να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος γίνεται δέκτης καθημερινών παραπόνων προς την κυβέρνηση και αιτημάτων για άνοιγμα των ναών,

«υπέρ των οποίων τα επιχειρήματα συμμερίζεται και κατανοεί», όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» εκκλησιαστική πηγή.

Πάντως, ορισμένα εκ των σχολίων –και με έναν αντιπολιτευτικό τόνο προς την ηγεσία– αφήνουν να εννοηθεί ότι η Εκκλησία εμφανίζεται ενδοτική έναντι της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) διαβίβασε στην κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων από όλη τη χώρα, με την οποία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς και να προβλέψει για τις θρησκευτικές ανάγκες των πολιτών.

«Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους ναούς μας. Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε.

Να κοινωνήσουμε. Οι πιστοί εκτιμούν τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών και σέβονται και τηρούν τους νόμους της πολιτείας.

Ας σεβαστεί και η πολιτεία τούς ιερούς ναούς, οι οποίοι δεν αποτελούν εστίες διαδόσεως του ιού», λέει η επιστολή, η οποία αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι μητροπολίτες και μεταφέρουν στην ηγεσία της Εκκλησίας.

«Ο Ορθόδοξος ελληνικός λαός δεν θα αντέξει έναν εορτασμό των Χριστουγέννων αντίστοιχο με του περασμένου Πάσχα των κλειστών εκκλησιών», ανέφερε.

Την απόφαση να γιορτάσει πένθιμα τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Κερκύρας, ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Νεκτάριος, ο οποίος δήλωσε ότι 11-13 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες τιμάται η χειμερινή εορτή του αγίου στο νησί, οι καμπάνες των ναών θα χτυπούν πένθιμα και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Ανώτατο όριο πιστών

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής προκρίνεται να λειτουργήσουν οι ναοί με το ανώτερο 50 άτομα σε κάθε λειτουργία αλλά και να γίνουν περισσότερες της μιας λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα απαγορευτεί η τελετή αγιασμού των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε παραλίες προς αποφυγήν του συνωστισμού.

Μάλιστα, αναμένεται ο αγιασμός να μπαίνει σε μικρά μπουκάλια και το αντίδωρο να τυλίγεται σε μεμβράνη και να δίνονται στους πιστούς έξω από τις εκκλησίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *