Μ.Κάτσης: “Καμία ουσιαστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές κινητής εν μέσω πρωτοφανούς αντιπαράθεσης μεταξύ Ανεξάρτητων Αρχών”

Share Button

Ερώτηση κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Μάριου Κάτση, σχετικά με τις υψηλές τιμές κινητής τηλεφωνίας και internet, οι οποίες προκάλεσαν πρόσφατα μιαπρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεσημεταξύ δυο Ανεξάρτητων Αρχών, την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με τους συναρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης στο ρόλο του απλού παρατηρητή. Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν μελέτη/έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ΕΑ και εμφανίζει την Ελλάδα ως μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές δεδομένων (MegaBytes) κινητής τηλεφωνίας, ανεξαρτήτως φόρων, γεγονός που αποδίδεται στο κλειστό ολιγοπώλιο των 3 εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις εταιρείες τον Δεκέμβριο 2019 για το θέμα των υψηλών τιμών, δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, με τη μελέτητης ΕΑ διαφώνησε δημόσια η ΕΕΤΤ, όπως έκαναν και εταιρείες κινητής, παρόλο που παρόμοια αποτελέσματα, υψηλών τιμών και χαμηλού ανταγωνισμού της χώρας στην κινητή τηλεφωνία και internet, δείχνουν και σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν μέχρι πολύ πρόσφατα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η δημόσια αντιπαράθεση Ανεξαρτήτων Αρχών και εταιρειών, είναι μια εικόνα που δεν μαρτυρά αγορά σε ομαλή λειτουργία. Η κατάσταση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τους ατυχείς και επικοινωνιακούς, χωρίς ουσία, χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της ακριβής πρόσβασης στις τηλεπικοινωνίες, το οποίοέγινε ακόμα περισσότερο αισθητό εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρόλο που ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί δημόσια ότι οι τιμές είναι υψηλές και αυτό αποτελεί εμπόδιο για το ψηφιακό άλμα που πρέπει να κάνει η χώρα μας, ελάχιστεςπρωτοβουλίες με πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταναλωτών. Και αυτό διότι οι τιμές δεν προκύπτουν από παραινέσεις στις εταιρείες, αλλά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. η πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε η ΕΕΤΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 για την εισαγωγή επιπλέον εικονικών παρόχων στην αγορά κινητής, που αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να μειώσει τις τιμές. Σημειώνεται, ότι και η μελέτη της ΕΑ αναφέρει ότι η μείωση των τιμών έχει μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί από την είσοδο μιας 4ης εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Πρόσφατα, υπεγράφη μια τέτοια συμφωνία εισόδου 4ης εταιρείας,με βάση την απόφαση της ΕΕΤΤ του 2018.

Αλλά ακόμα και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, όπου, για λόγους κοινωνικούς και υγειονομικούς,υπήρξε μεγάλη ανάγκη απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών στις τηλεπικοινωνίες ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα και αρκέστηκε σε επικοινωνιακές παραινέσεις προς τις εταιρείες μόνο για προσφορές, χωρίς επιπλέον να τους θέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση των λογαριασμών των πληττόμενων επιχειρήσεων, αναστολή διακοπών συνδέσεων πολιτών και επιχειρήσεων και επανασύνδεση των κομμένων συνδέσεων λόγω οφειλών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κινητής τηλεφωνίας αποτελεί εμπόδιο γιαεπενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και στην ψηφιακή οικονομία και καινοτομία, καθώς η συνδεσιμότητα στο internet κινητής θεωρείται το «καύσιμο» της ψηφιακής οικονομίας της νέας εποχής και η οικονομία δεν αναπτύσσεται με ακριβά «καύσιμα».

Ρωτούν, μεταξύ άλλων,  τους συναρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, τι θέση παίρνουν και αν ευθύνονται και οι ίδιοι για τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δυο Ανεξάρτητων Αρχών, αν τις εμπιστεύονται, αν θεωρούν έγκυρες και αξιόπιστες τις μελέτες που δημοσιεύουν και αν προτίθενται να αφαιρέσουν την αρμοδιότητα ανάλυσης του ανταγωνισμού από την ΕΕΤΤ. Επιπλέον, ρωτούν αν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά κινητής και αν θα αναλάβουν νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες για τις υψηλές τιμές ή θα αφήσουν το θέμα στο «αόρατο χέρι της αγοράς», όπως και κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές η απόφαση της ΕΕΤΤ του 2018, που οδήγησε στην πρόσφατη είσοδο εικονικού παρόχου. Τέλος, ρωτούν τους Υπουργούς αν είναι ικανοποιημένοι απότα αποτελέσματα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τον Δεκέμβριο 2019, καθώς και από τα αποτελέσματα των παραινέσεων προς τις εταιρείες εν μέσω πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *