Μ.Κάτσης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ- Η χώρα να γίνει παραγωγός και όχι απλά καταναλωτής ψηφιακών προϊόντων

Share Button

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), βρέθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ΜάριοςΚάτσης, όπου και απεύθυνε χαιρετισμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε λέγοντας ότι, «η χώρα μόλις εξέρχεται από ένα σφοδρότατο και μακρόχρονο κύμα πανδημίας και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η κατάσταση αυτή απειλείται να επιστρέψει με την εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος, γεγονός που συνιστά κατά τη γνώμη μας μια σοβαρότατη κυβερνητική αποτυχία».

Συνεχίζοντας τόνισε πως, «ήδη από το πρώτο κύμα, έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές στον δημόσιο διάλογο τη φράση ότιη πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, λειτούργησε όμως ταυτόχρονα και ως επιβραδυντής. Επιβραδυντής κομβικών έργων υποδομής, αλλά και ψηφιακού μετασχηματισμού σε κρίσιμους τομείς. Ή σωστότερα, θα έλεγα αποτέλεσε τη μόνιμη κυβερνητική δικαιολογία για μεγάλες καθυστερήσεις έργων που οδήγησαν την οικονομία σε ύφεση ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, σχεδόν διπλασιάστηκε ο ορίζοντας υλοποίησης του κρίσιμου έργου ΕΣΠΑ για ψηφιοποίηση συστημάτων για άμεση απονομή σύνταξης, το οποίο η κυβέρνηση βρήκε συμβασιoποιημένο ήδη από το 2018 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020. Ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και στα μεγάλα έργα υποδομής που η κυβέρνηση βρήκε χρηματοδοτημένα και έτοιμα προς υλοποίηση,  όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, και το UltraFastBroadBand».

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε, «ο κλάδος της πληροφορικής και η χώρα, έχουν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που ανοίγονται με τη γενναία χρηματοδότηση των ψηφιακών έργων από την Ευρώπη, αρκεί όμως, η διαχείριση των πόρων να γίνει σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και όχι με το συμφέρον των λίγων και εκλεκτών. Στο σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που η κυβέρνηση δε διαβουλεύτηκε ουσιαστικά με κανέναν, βλέπουμε ότι η μερίδα του λέοντος των πόρων θα κατευθυνθούν σε λίγους μεγάλους ομίλους. Απαιτούνται ειδικά στοχευμένα προγράμματα, με διαφάνεια και κριτήρια, που θα ενεργοποιήσουν startups αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΣΕΠΕ».

Ο Μάριος Κάτσης σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες τόνισε ότι, «αντί, όπως έχουμε προτείνει, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στις δράσεις αυτές και να δημιουργηθούν δημόσιες σταθερές δομές για δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης γενικού πληθυσμού και εργαζομένων, με τη συνεργασία των φορέων, οι δράσεις δόθηκαν με 1,2 δις στο Υπουργείο Εργασίας, των ανεκδιήγητων καταρτίσεων τύπου σκοιλελικικου».

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως, «θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι εμπροσθοβαρής δράση θα έπρεπε να είναι ψηφιακός μετασχηματισμός του λιανεμπορίου για κατά τόπους πλατφόρμες e-shop, μέσω όμως των επιμελητηρίων, με την επίβλεψη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων».

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνέχισε λέγοντας πως, «απαιτείται, τάχιστη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, καθώς ήδη το τρέχον έτος έχει χαθεί για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.Απαιτείται επίσης, η αναβάθμιση των συστημάτων κυβερνοασφάλειας και ισχυρές τεχνικές και νομικές δικλείδες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «η Ψηφιακή Μετάβαση δεν πρέπει να αφήνει πίσω κανέναν. Για εμάς, τα ψηφιακά εργαλεία, πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, και όχι να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης νέων ανισοτήτων».Ενώ συνέχισε λέγοντας πως, «πιστεύουμε στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού με παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων, με ταυτόχρονη υποχρέωση για βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο Πληροφορικής, ώστε να ανασχεθεί το braindrain.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *