Μ. Κάτσης: Στην ίδια συγκεντρωτική λογική συνεχίζει η κυβέρνηση μετά και τον ανασχηματισμό

Share Button

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο τομεάρχης και η αν. τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριος Κάτσης και Ντάσα Γκαρά αναφορικά με την ανάληψη καθηκόντων από τον Θ. Λιβάνιο.

«Στην ίδια συγκεντρωτική λογική συνεχίζει η κυβέρνηση μετά και τον ανασχηματισμό, με τη διατήρηση του ελέγχου των δημόσιων ΜΜΕ υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού, παρά την απόρριψη από το ΣτΕ. Μετά τον κ. Πέτσα είναι σειρά του κ. Λιβάνιου να αναλάβει την προστασία της κυβέρνησης από την όποια κριτική με ασπίδα και δόρυ τα ΜΜΕ. Ο προκάτοχος του αφήνει, βέβαια, πλούσια παρακαταθήκη.

Η θητεία του κ. Πέτσα σημαδεύτηκε από  τέσσερις Λίστες ζεστού χρήματος, πολλαπλά δωράκια για τους μιντιάρχες, πρόταση νομοθέτησης εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια, παραιτήσεις δημοσιογράφων με καταγγελίες για πιέσεις από το Μαξίμου και συντριπτική μονομέρεια υπέρ της κυβέρνησης σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ, αποδεικνύοντας πως αυτό που τον ενδιέφερε πραγματικά ήταν η επικοινωνία και όχι η κοινωνία.

Μοναδική έγνοια του κ. Πέτσα ήταν να εξασφαλίσει με κάθε τίμημα, ασυλία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξαφάνιση κάθε φωνής κριτικής από τον δημόσιο λόγο στα ΜΜΕ. Κατάφερε με τις παρεμβάσεις του να φτιάξει ένα πλαίσιο προπαγάνδας, λογοκρισίας και χειραγώγησης, εξαιτίας του οποίου τίθενται πλέον ανοιχτά, ζητήματα ισονομίας, ελέγχου των ΜΜΕ, και περιορισμού της δημοκρατίας.  Ας ελπίσουμε πως ο κ. Λιβάνιος δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αν και κρατάμε μικρό καλάθι.

Σε 1,5 χρόνο θητείας τα κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ότι αφορά τα ΜΜΕ υπήρξαν ουκ ολίγα.

43,5 εκ. ευρώ στις διάσημες σε Ελλάδα και εξωτερικό Λίστες αδιαφανούς χρηματοδότησης ΜΜΕ, με εντολή του κ. Μητσοτάκη

Λίστα Πέτσα Νο1 : 20 εκ. ευρώ για καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Λίστα Πέτσα Νο2 : 2 εκ. ευρώ για καμπάνια ενημέρωσης COVID-19

Λίστα Πέτσα Νο3 : 3 εκ. ευρώ για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές

Λίστα Πέτσα – Κικίλια Νο4,: 18,5 εκ. ευρώ για ενημέρωση περί του εμβολιασμού.

Σύνολο: 43,5 εκ. ευρώ, ζεστό χρήμα μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Δωράκια σε μιντιάρχες

Απαλλαγή των καναλαρχών από τη δόση 2020 για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας συνολικού ύψους 21,5 εκ. ευρώ.

Απαλλαγή των μετόχων των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες.

Μείωση για 6 μήνες και κατά 50% το ποσό που οφείλει να επιστρέψει η Digea στα δημόσια ταμεία.

Κανένα μέτρο στήριξης του Τύπου και των Περιφερειακών Μέσων

Πάγωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης περιφερειακών και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ.

Παράταση μόνο για ένα έτος στις δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο.

«Επιτυχίες» στα Δημόσια Μέσα

Επί θητείας του κ. Πέτσα, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ ετέθησαν απευθείας στην εποπτεία του Πρωθυπουργού με άμεσες παρεμβάσεις και έλεγχο στο περιεχόμενο.

Απομείωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ και απαξίωση της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών σταθμών.

Αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις, απαξίωση εργαζομένων και πλήθος ακριβών αναθέσεων σε εξωτερικές παραγωγές.

Πρόεδρος της ΕΡΤ τοποθετήθηκε ο κ. Ζούλας. Το 2017 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία για να αναλάβει διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου ανέλαβε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Η Γ.Γ. Ενημέρωσης-Επικοινωνίας εντάχθηκε και αυτή στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Τα λάθη του ΑΠΕ, είτε με σκοπό την προπαγάνδα, είτε από έλλειψη κουλτούρας σοβαρότητας και ευθύνης διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αποχαιρετιστήριο δώρο μπορεί να μην κάναμε στον κ. Πέτσα, αλλά μας αφήνει αυτός το δικό του. Το γνωστό και ως Νομοσχέδιο Πέτσα, το οποίο υποχρεώνει τον κ. Λιβάνιο να πιάσει το νήμα για το 2021 εκεί που το άφησε ο κ. Πέτσας το 2020. Αλήθεια, ο νέος υπουργός θα στηρίξει το νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε γενική απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ; Θα βάλει την υπογραφή του σε εκατοντάδες απολύσεις;

Θα θέλαμε να ευχηθούμε στον κ. Λιβάνιο μια θετική και εποικοδομητική θητεία, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του. Όμως ας μη κοροϊδευόμαστε, την πολιτική του κ. Μητσοτάκη υπηρετεί, και αυτή θα συνεχιστεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *