Μ.Κάτσης: Τεράστια ευθύνη Κυβέρνησης και ΕΣΡ για τη μονομέρεια υπέρ ΝΔ στα ΜΜΕ

Share Button

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την Έκθεση Πεπραγμένων 2020 του ΕΣΡ παρουσία του Προέδρου του, τοποθετήθηκε ο  Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.Μάριος Κάτσης, συνεδρίαση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ζητήσει να διεξαχθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης, λόγω των αποκαλυπτικών ευρημάτων της σχετικά με την απουσία πολυφωνίας των κομμάτων στα ΜΜΕ και την υπέρμετρη προβολή Κυβέρνησης και ΝΔ.

Ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγεται η συζήτηση, όπου εκτός από τα ευρήματα του ΕΣΡ, η χώρα μας έχει γίνει «μαύρο πρόβατο» διεθνώς για διαπλοκή,χειραγώγηση, φίμωση, διώξεις, παρακολουθήσειςδημοσιογράφων και ΜΜΕ,καθώς και ασφυκτικό έλεγχο ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρωθυπουργό, με πολιτικές ευθύνες (συνομοσπονδία ΜFRR 7 έγκριτων διεθνών οργανώσεων  του τύπου που συνεργάζεται με την ΕΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα), ενώ παράλληλα η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος κα. Βέρα Γιούροβα έχει επισημάνει προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό και την ελευθερία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου.Ιδιαίτερα για την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρία Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019-2022 που κυβερνά η ΝΔ και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται υπό έλεγχο για παραβίαση του κράτους δικαίου. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγω για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας αλλά για Μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας αφού τους έχουμε ξεπεράσει σε ανελευθερία!  Είμαστε τελευταίοι και ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και στην 108η θέση παγκοσμίως ανάμεσα από Μπουρούντι και Ζάμπια. Από την 99η θέση το 2014 επί Σαμαρά, ανεβήκαμε στην 65η θέση το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα κατρακυλήσαμε στην 108η θέση στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ελέγξει τα ΜΜΕ και να καταλύσει τους θεσμούς κάνοντας διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες που έφεραν έσοδα στα Δημόσια ταμεία και ανέβασε τη χώρα στο δείκτη ελευθεροτυπίας, και ήρθε η ΝΔ των λιστών Πέτσα και έσωσε τη δημοκρατία από το λαϊκισμό κατρακυλώντας ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια στην θέση 108! Οποία υποκρισία!»

Όσον αφορά την απουσία πολυφωνίας στα ΜΜΕ, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στην τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής ΝΔκαι κυβέρνησης, με μ.ο. 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μ.ο. προβολής 16.2%. και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές. «Η πληροφόρηση και η πολυφωνία είναι αναγκαίοι όροι της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος! Δεν είναι κανονικότητα αυτό που ζούμε ως κοινωνία και αυτό που απολαμβάνουν οι πολίτες ως αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Δεν είναι αποδεκτό για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται από το τι λέει 1 μόνο κόμμα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε, ακόμα, στις σοβαρές ευθύνες του ΕΣΡ για την αποτυχία του να φέρει εις πέρας της συνταγματικά οριζόμενης αποστολή του, της διασφάλισης της «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων».

Σχολίασε ότι το ΕΣΡ διαμαρτύρεται για υποστελέχωση, χωρίς όμως ταυτόχρονα ναζητά δημόσια από την κυβέρνηση περισσότερους υπαλλήλους και χωρίς να διαμαρτύρεται δημόσια για τα 600.000 ευρώ που του έκοψε η κυβέρνηση ΝΔ. Ταυτόχρονα, όσον αφορά ρώτησε τον Πρόεδρο του ΕΣΡ αν έχει προτείνει κάποια διάταξη νόμου που μπορεί να διασφαλίσει ότι το ΕΣΡ θα μπορεί να χρησιμοποιεί απρόσκοπτα τις κυρωτικές του δυνατότητες που του δίνει ο νόμος σχετικά με παραβίαση της πολυφωνίας από συγκεκριμένα ΜΜΕ, διότι το ίδιο το ΕΣΡ επικαλείται απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε μια σχετική ποινή που είχε επιβληθεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ απάντησε στον Μάριο Κάτση ότι δε ρωτήθηκε πότε από τον αρμόδιο Υπουργό για τη νομοθέτηση της 4ετούς παραγραφής υποθέσεων που πήγανστο ΕΣΡ από την κυβέρνηση ΝΔ.Τονίστηκε από τον βουλευτήότι σχετικές υποσχέσεις για παραγραφή υποθέσεων φερόταν να έδινε μέσω SMS ο Υπουργός Επικρατείας κ. ΓιώργοςΓεραπετρίτηςπρος τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.

Κλείνοντας,ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται, ξεκάθαρο, δίκαιο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ. Με κανόνες, λογοδοσία, διαφάνεια, όπου οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν σε Κράτος και εργαζόμενους αυτά που οφείλουν, θα επενδύουν διαφανώς και οι δημοσιογράφοι θα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς να επιτελούν το κοινωνικό και συνταγματικό τους ρόλο, με ένα ισχυρό ΕΣΡ που θα ασκεί επιτέλους τις συνταγματικές του αρμοδιότητες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *