του Αντώνη Μπέζα*
Η Μάχη της Μενίνας (17-18/8/1944) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και σκληρότερες που έδωσε η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα εναντίον των Γερμανών και των συνεργατών τους Μουσουλμάνων Τσάμηδων. Αναπτέρωσε το ηθικό των αγωνιστών της Αντίστασης σε ολόκληρη την Ελλάδα, διέσωσε την Παραμυθιά και την ευρύτερη περιοχή της από ολοσχερή καταστροφή αντεκδίκησης και στάθηκε η αρχή και μία από τις αιτίες της αποχώρησης των Μουσουλμάνων Τσάμηδων από την Ήπειρο.
Όταν το 2009, ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χρηματοδότησα, μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας, την ανακαίνιση του Μνημείου της Μενίνας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, δέχθηκα σφοδρότατη κριτική από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και κατηγορήθηκα για «εθνικιστικό παραλήρημα».
Εγώ όμως δεν υποχώρησα γιατί η Μάχη της Μενίνας σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. Επιπλέον, γιατί αποτελεί βασικό πολιτικό και ιστορικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει τη συνεργασία των Μουσουλμάνων Τσάμηδων με το φασισμό και το ναζισμό αλλά και το γεγονός, (λόγω της συμμετοχής ξένων μαχητών), ότι ο ΕΔΕΣ εκπροσωπώντας τότε τις συμμαχικές δυνάμεις ήταν ο βασικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης. Οι διαπιστώσεις αυτές δημιουργούν ισχυρά επιχειρήματα για την απόκρουση των διεκδικήσεων της Αλβανικής πλευράς σε σχέση με το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα».
Δεν πρέπει λοιπόν η Μάχη της Μενίνας, ούτε ως συγκέντρωση «γραφικών» να εορτάζεται, ούτε να αφεθεί η ανάμνησή της να ατονήσει, ούτε να εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε να αποκοπούν από τη διοργάνωση οι απόγονοι των αγωνιστών. Το Μνημείο σήμερα έχει εικόνα, (για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη εγκατάλειψης), που δεν αρμόζει στην ιστορική βαρύτητα της Μάχης και η τελετή που πραγματοποιείται δεν αντιστοιχεί στη σημασία της για τη Θεσπρωτία.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου έχει την ευθύνη –αν χρειαστεί ας ζητήσει και τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου- να συνεχίσει τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης μνήμης, να την αναβαθμίσει, να ολοκληρώσει την αναμόρφωση του χώρου και να προβάλλει την εθνική της αξία.
Κάνω έκκληση να δούμε όλοι με υπευθυνότητα και μεγαλύτερη ευαισθησία αυτό το θέμα!!!
*(Σήμερα, 21/8/2022, στο χώρο του Μνημείου, με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ- ΕΔΕΣ Θεσπρωτίας, κ. Σπύρο Κώτση)