Η μαγεία των συνεργειών αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής

Share Button
Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, παραβρέθηκε σε καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις πηγές του Αχέροντα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ομάδας τέχνης Art Walk για την πραγματοποίηση πεζοπορικής διαδρομής από το Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων, στα Αρχαία Θέατρα Κασσώπης και Νικόπολης.
Ο Π. Νταής, μίλησε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Σωματείου «Διάζωμα» το οποίο χρηματοδότησε όλες τις μελέτες αποκατάστασης – ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Η συγκεκριμένη πεζοπορική πρωτοβουλία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα» με χορηγία του οποίου ανέβηκε με επιτυχία στο μαγευτικό τοπίο του Αχέροντα, η θεατρική παράσταση «Σωκράτης Απολογούμενος» από το θέατρο «ΦΑΟΣ» το οποίο για μια ακόμη φορά εντυπωσίασε με την παράστασή του.
Η χρηματοδότηση της εκπόνησης των μελετών από το «Διάζωμα» και η έγκρισή τους από το Υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξε το δρόμο για την εκτέλεση από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, μεγάλων έργων αναστήλωσης και συντήρησης στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων. Επίσης, το «Διάζωμα» συνδράμει ενεργά την Περιφέρεια Ηπείρου στην υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, μια δράση που – μεταξύ άλλων – έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη σύνδεση των σπουδαίων αυτών μνημείων με την τοπική κοινωνία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύνδεσης αυτής ήταν η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας σε δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, στα Γίτανα και την Ελαία. Οι εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ, έζησαν μια μουσική πανδαισία με πολυφωνικές χορωδίες από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Ένιωσαν περήφανοι για τη μικτή χορωδία ενηλίκων Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» που εκπροσωπεί επάξια το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια που λειτουργεί.
Με αυτή την εμπειρία συνεργειών και την συνεργασία με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς ο Συνδυασμός μας εκπονεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με το οποίο θα εμπλουτιστεί το περιεχόμενο των καλοκαιρινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Δεν νοείται σε ένα σύνολο δεκάδων δράσεων που υλοποιούν οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς το φετινό καλοκαίρι, ο Δήμος και το ΠΑΚΠΠΟ να διοργανώνουν ελάχιστες εκδηλώσεις. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει να είναι πρωτοπόρος, να διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις δίνοντας το στίγμα των πολιτιστικών προτεραιοτήτων κάθε καλοκαίρι και «αγκαλιάζοντας» ουσιαστικά και έμπρακτα, όλες τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των κοινωνικών φορέων της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *