Μαργιόλα: “Η ιστορία που γέννησε το μοιρολόι” την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Μαργιόλα | “Η ιστορία που γέννησε το μοιρολόι” στην Αρχαία Ελέα, απο την ομάδα τέχνης Φάος

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945932382

Είσοδος ελεύθερη

Η ομάδα τέχνης Φάος, τιμώντας τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση ‘’ Μαργιόλα’’, εμπνευσμένη από το ομώνυμο δημοτικό μοιρολόι της Ηπείρου και πραγματική ιστορία. Το βραβευμένο θεατρικό έργο αποτελεί δημιούργημα του συντοπίτη μας Βασίλειου Δόση και σκηνοθετείται από τον θεατράνθρωπο της πόλης Θωμά Λιώλιο και τη ζωγράφο, ποιήτρια και ηθοποιό Άρτεμη Αγαθοπούλου.
Το μοιρολόι της Μαργιόλας είναι το μουσικό αποτύπωμα μιας εποχής, όπου στην Ελλάδα ο άνθρωπος ζει υπό τον οθωμανικό ζυγό και λαχταρά την ελευθερία. Οι προετοιμασίες του επαναστατικού αγώνα είναι πυρετώδεις, όμως ένα γεγονός έρχεται να αλλάξει τη ζωή ενός αντρόγυνου στο χωριό της Κληματιάς, στα Ιωάννινα. Ένας Τούρκος αξιωματικός έχει σκοπό να βιάσει τη έγκυο Μαργιόλα, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Ο σύζυγός της Βασίλης, μην αντέχοντας την προσβολή θέλει να τον εκδικηθεί, όμως οι Δημογέροντες της περιοχής τον σταματούν. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον παρακινούν να τον σκοτώσει κι η οικογένεια βιώνει το σπαραγμό μίας φυγής, την προσδοκία μιας επανασύνδεσης και την απώλεια ενός θανάτου.

Η Μαργιόλα, θύμα της μοίρας και των συνθηκών, καταδεικνύει την επιρροή που έχουν οι επιλογές των άλλων ανθρώπων στις ζωές μας με τον πιο θλιβερό τρόπο.

Επίκαιρη όσο ποτέ, αναβιώνει σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας και δη της γενετήσιας ελευθερίας, αυξάνονται ραγδαία και η ελευθερία του ανθρώπου τίθεται υπό αμφισβήτηση και λιθοβολείται. Ίσως τελικά η εποχή εκείνη να μην είναι τόσο μακρινή όσο νομίζουμε.

1 comment on Μαργιόλα: “Η ιστορία που γέννησε το μοιρολόι” την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα

  1. Ενώ το θεατρικό έργο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε προσωπική μου έρευνα που δη.οσιυτηκε τον Μάρτιο του 2012 στον ΠΡΩΙΝΌ ΛΟΓΟ Ιωαννίνων, αποκρύπτεται εντελώς από τον κ.Δόση.Όταν βρεθήκαμε ενώπιος ενωπίω, ομολόγησε το γεγονός. Εδώ ποιεί τη νήσσα .Υπάρχει μια λέξη,ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑ, την ξέρει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *