Μάριος Κάτσης: Η κυβέρνηση αυξάνει τη γραφειοκρατία στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ παρόλο που έχει αποτύχει στην απόδοση εκκρεμών συντάξεων

Share Button

Ερώτηση κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση, για το γεγονός της κατάργησης της έως 6μηνης ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας που απαιτείται για πλήθος ποικίλων πράξεων και συναλλαγών μεταξύ πολιτών, επαγγελματιών και Δημοσίου, προκαλώντας πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ την ώρα που παραμένει διογκωμένο το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα και ο Υπουργός Εργασίας.

Πλέον, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, κάθε αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μπορεί να προσκομιστεί σε μία μόνο συναλλαγή, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχει διακηρύξει η κυβέρνηση περί απλούστευσης διαδικασιών στο Δημόσιο και ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση και δυσλειτουργία στις συναλλαγές. Η απόφαση αυτή , μάλιστα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έως 6μηνή ισχύ που ορίζει η σχετική διάταξη νόμου, πρόκειται δηλαδή για μια εξόφθαλμη περίπτωση κακονομίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνουν, ακόμα, ότι τα διογκούμενα γραφειοκρατικά προβλήματα του e-ΕΦΚΑ επηρεάζουν αρνητικά και το φλέγον ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Η νέος Υπουργός Εργασίας πρόσφατα έριξε την ευθύνη στον e-ΕΦΚΑ σε υπηρεσιακούς «γραφειοκράτες», τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να ενισχύσει τον e-ΕΦΚΑ με το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ δίνει συνεχείς παρατάσεις χωρίς να ολοκληρώνει το έργο ΕΣΠΑ για τις ψηφιακές συντάξεις που είχε συμβασιοποιηθεί το 2018 και έπρεπε ήδη να λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020. Η πραγματικότητα, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που ο ίδιος ο e-ΕΦΚΑ δημοσιεύει, αποτυπώνει την αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Ενώ έταζαν ψηφιακές συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού, στον 1ο χρόνο διακυβέρνησης εκτόξευσαν κατά 25% τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της αύξησης να έχει συμβεί ήδη πριν την πανδημία. Σήμερα, με βάση δημοσιογραφικές πηγές, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) ξεπερνούν τις 360.000, με μόλις 35.000 περίπου να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητούν την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας που προβλέπει ισχύ του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για μία μόνο συναλλαγή. Επιπλέον, ζητούν απαντήσεις για το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της απονομής όλων των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2021, αν ισχύουν οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ολοκλήρωση έως τα μέσα του 2021, καθώς και αν το έργο ΕΣΠΑ του 2018 για τις ψηφιακές συντάξεις θα ολοκληρωθεί εντός της νέας προθεσμίας που τέθηκε για την 15/5/2021, προθεσμία που ήδη το έχει καθυστερήσει χρονικά κατά 82%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *