Μαύρος… χρυσός με 1,15 ευρώ το λίτρο και ευκολίες πληρωμής

Share Button

Κρύος ιδρώτας θα λούσει όποιον επικοινωνήσει από σήμερα με τον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης για να ενημερωθεί για την τιμή πώλησης. Η απάντηση που θα πάρει, θα είναι κατά 45% «ακριβότερη» σε σχέση με αυτή που έλαβε από τον προμηθευτή του πέρυσι τέτοιο καιρό. Ακόμη και ο δικαιούχος του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, θα χρειαστεί να βάλει πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς το ποσό που θα κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, ναι μεν είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν καλύπτει όλο το πρόσθετο κόστος.

Ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου είναι αυτή τη στιγμή διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Και ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας πατάνε «γκάζι» ώστε τα μέτρα στήριξης να μπουν σε άμεση εφαρμογή πριν πέσει ακόμη περισσότερο ο υδράργυρος, ο πρωθυπουργός έβαλε από χθες μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο στο τραπέζι.

Τον παράγοντα «αδυναμία πληρωμής λογαριασμού» κάτι που αντιμετωπίζεται με έναν και μόνο τρόπο: ευκολίες πληρωμής. Για να εφαρμοστεί στην πράξη η δήλωση του πρωθυπουργού ένας και μόνο τρόπος υπάρχει: η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Όταν μιλάμε για ευκολίες πληρωμής, πρακτικά μιλάμε για «ανοχή» στην είσπραξη του ανταλλάγματος που θα πρέπει να επιδείξουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ή οι εταιρείες πώλησης του φυσικού αερίου.

Οι διευκολύνσεις τον καταναλωτών για «εύλογο χρονικό διάστημα» είναι ένα από τα κομμάτια της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά χθες ότι η Ελλάδα θα το υιοθετήσει. Ο τρόπος εφαρμογής, είναι που πρέπει να εξειδικευτεί. Προφανώς, θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ και από τις ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος ή την ΕΠΑ Αττικής και τις υπόλοιπες εταιρείες διάθεσης του φυσικού αερίου, να μην κόψουν παροχές στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Περιμένοντας τις λεπτομέρειες του νέου μέτρου, φαίνεται να είναι σαφές από τώρα ότι το μέτρο δεν θα είναι καθολικό. Η πίστωση χρόνου, θα δίνεται μόνο στα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και η ίδια η Κομισιόν είναι αντίθετη με τα οριζόντια μέτρα. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες εμπορικές πολιτικές εταιρείες που προβλέπουν ευκολίες πληρωμής.

Η ΕΚΟ για παράδειγμα, ανακοίνωσε χθες έκπτωση 5% και δυνατότητα πληρωμής σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Ανάλογες ενέργειες, αναμένονται και από άλλες εταιρείες.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξει» τη διαδικασία ενεργοποίησης της πλατφόρμας χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε το myθέρμανση να ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και τα πρώτα χρήματα να δοθούν στην αγορά (και στους πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους) υπό μορφή προκαταβολής.

Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί και το πώς θα περάσουν οι εκπτώσεις του 15% στη λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου ώστε οι καταναλωτές να μην δουν ποτέ το «διπλό σκορ» στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων θα είναι ανοικτό το καλοριφέρ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης για το 2021, δεν θα υπάρξουν λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Για τις αρχές του 2022, το βάρος θα πέσει στην παράταση της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας έστω και με «στόχευση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *