Μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό εν μέσω κορωνοϊού-“Να θεσπιστεί άμεσα το επάγγελμα του μουσικού”

Share Button

του Βασίλη Δημητρίου

Το πλήγμα που δέχεται ο κόσμος που ασχολείται με τον πολιτισμό εν μέσω της πανδημίας δεν έχει προηγούμενο. Εννοώ τον μουσικό τον ηθοποιό, τους ανθρώπους που βρίσκονται στο backstage για να διοργανωθεί μία μουσική ή μια θεατρική παράσταση! Τουλάχιστον για τους μουσικούς που ανήκω, ο κλάδος βάζει νερά από παντού! Την πρώτη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι και έχει να κάνει, με το πώς ένας άνθρωπος επαγγέλλεται μουσικός! Αυτή η ευθύνη είναι κληρονομική, γιατί??? Γιατί έτσι είναι ο χώρος!

– παίζεις κλαρίνο?

– Ναι χρόνια τώρα….

– καλό κλαρίνο? Έχεις κάνα βίντεο να ακούσω…..

– Ναι έχω πολλά, να άκου….

– αααααα εσύ ήσαν καλός, κάνω πανηγύρι στο χωριό έλα να παίξεις!!!

Ο παραπάνω διάλογος έχει γίνει μπροστά μου!!!! Για την ακρίβεια στο μπροστινό τραπέζι καφενείου! Έτσι μάθανε! Και έτσι μάθαμε! Αλλά οι καιροί αλλάζουν, γίνονται σκληροί και έτσι πρέπει να υπάρξει αναγκαία ανασυγκρότηση και από εμάς για το σήμερα!

Σε πρώτη φάση, κατά νομούς που δεν υπάρχουν σωματεία και σύλλογοι μουσικών πρέπει να δημιουργηθούν. Παράλληλα πρέπει με νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση, άμεσα να θεσπίσει το επάγγελμα του μουσικού!!!! Ο χώρος χρήζει θωράκισης! Απ’ τον δικηγόρο μέχρι τον υδραυλικό, τον μηχανικό και πολλά άλλα επαγγέλματα έχουν “ΆΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ”εμείς σαν μουσικοί τι έχουμε? Τουλάχιστον μία ΆΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, πέρα από την κιθάρα στο χέρι να υπάρχει και ένα χαρτί.

Νομίζω όπως και εγώ έτσι και πολύ συνάδελφοι απ’ αυτά που αναρτούν, ότι ήρθε η ώρα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά! Τώρα πρέπει εν μέσω πανδημίας? Τώρα γιατί στο 6μηνο που ακολουθεί σε κάποιους μουσικούς που δεν έχουν δεύτερη δουλειά, θα φτάσει το στομάχι στη πλάτη! Απ’ την εποχή του παραδοσιακού δημοτικού, περάσαμε στην εποχή του νεοδημοτικού. Επαγγελματικά όμως απ’ το μονόχορδο του Πυθαγόρα φτάσαμε μέχρι την πανδούρα.

Βασίλης Δημητρίου, μουσικός απόφοιτος μουσικών σπουδών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *