Μία αποκάλυψη σχετική με το Θουκυδίδειο ναυτικό μουσείο Συβότων

Share Button

Το ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ σήμερα είναι ένα μουσείο ιδιωτικού φορέα έχοντας άδεια λειτουργίας από την απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας (Αριθμός 141/94).

Κατ’αυτόν τον τρόπον, σήμερα η συλλογή των εκθεμάτων που κοσμούν το Θουκυδίδειο Μουσείο ανερχομένων πέραν των 100 τον αριθμό, περιορίζεται σε ομοιώματα αγαλμάτων, τριήρεων και πίνακες ιστορικού περιεχομένου, καθώς και του έργου του Ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ και όλα αυτά συνδέονται και σχετίζονται με την Ναυμαχία των Συβότων το 433 π,Χ η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων, καθώς και η ιστορική πτέρυγα του εν λόγω Μουσείου στην οποία εκτίθενται οι οκτώ (8) μεγάλοι πίνακες μέσα σε κορνίζες, της συνοριακής γραμμής Ελλάδος-Αλβανίας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του έτους 1925 (οι χάρτες παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Επειδή κατά το παρελθόν στην θαλάσσια περιοχή των Συβότων ευρέθησαν και αρχαία ευρήματα, ήδη από το 2006 απευθυνθήκαμε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων την Αθήνα με σκοπό το ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συβότων να περιελάμβανε και την συλλογή των αρχαίων αυτών ευρημάτων που είχαν βρεθεί προηγουμένως στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων.

Συνημμένα η απάντηση της εν λόγω Εφορείας ότι τούτο δύναται να επιτευχθεί, υπό μορφή μακροχρόνιου δανεισμού που μπορεί να αγγίξει την πενταετία (και προφορικά και δια ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια), πράγμα το οποίο αυτός ο πενταετής δανεισμός δεν μας κατέστη γνωστός στην κοινοποιηθείσα προς ημάς επιστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Ωστόσο μέχρι και σήμερα 25 Ιουλίου 2020 δεν έγινε καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση από το Σύλλογό μας λόγω  άλλων προβλημάτων.

Συνημμένα το ακριβές αντίγραφο της εν λόγω επιστολής από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Αθήνα με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2019.

Μετά τιμής

Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

1 response on Μία αποκάλυψη σχετική με το Θουκυδίδειο ναυτικό μουσείο Συβότων

  1. Η Αίτηση -όποιου φορέα, ιδιωτικού, Συλλόγου , ατομική , μαζί με όλο το σκεπτικό και την Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου , πρέπει να αναρτηθεί σε υαλόφρακτο πίνακα εντός της παραχωρηθείσας αίθουσας , ανήκουσας πλέον στον Δήμο Ηγουμενίτσας για να λάβουν γνώση τουλάχιστον οι κάτοικοι των Συβότων , με κυρίαρχο το προσωπικό μου αίτημα ως γεννημένος στα Σύβοτα , με κλασικές σπουδές στο Ε.Κ.Π.Α. ως και απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και εν συντάξει Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.Ιωάννης Δ.Σιούτης.Γιατί δεν είναι ανοικτή και προσβάσιμη η αίθουσα καθ’ όλο το έτος;;κ.λ.π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *