Μία εταιρεία, πολλά φαρμακεία

Share Button

farmakeioΤη ρητή απαγόρευση της συμμετοχής γιατρών, ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων και φαρμακευτικών εταιρειών στις εταιρείες που θα συσταθούν για να εκμεταλλεύονται τα φαρμακεία, καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας υποκαταστημάτων φαρμακείων από την ίδια εταιρεία, περιλαμβάνει η νέα κοινή υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η νέα κοινή υπουργική απόφαση έρχεται να «διορθώσει» ατέλειες και αοριστίες της προηγούμενης που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2015 και η οποία έδινε τη δυνατότητα να ανοίγουν φαρμακεία και μη φαρμακοποιοί. Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνει είναι ότι δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας και υποκαταστημάτων φαρμακείων από την ίδια εταιρεία, ενώ ορίζει ότι δεν δύναται να δηλώνεται ο ίδιος φαρμακοποιός ως υπεύθυνος για περισσότερα από ένα φαρμακεία.

Η νέα απόφαση επαναλαμβάνει ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται από την Περιφέρεια σε φαρμακοποιούς και άλλα φυσικά πρόσωπα (νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να λάβουν άδεια ίδρυσης, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), και ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να λάβει σταδιακά έως και 10 άδειες. Ειδικότερα, για το 2016 επιτρέπεται η χορήγηση έως και έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2017 έως επτά, για το 2018 έως οκτώ, για το 2019 έως εννέα και για το 2020 έως 10. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό τα λειτουργεί υποχρεωτικά ΕΠΕ, στην εταιρική σύνθεση της οποίας μετέχει υποχρεωτικά με ποσοστό τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο ο φαρμακοποιός ο οποίος θα δηλωθεί ως υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δεν μπορεί να δηλώνεται φαρμακοποιός ως υπεύθυνος για περισσότερα από ένα φαρμακεία. Τα φαρμακεία για τα οποία χορηγείται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις, είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, πλην Α.Ε. Απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή στις εταιρείες γιατρού ή οδοντίατρου, νομικού προσώπου που έχει συσταθεί από γιατρούς ή οδοντίατρους με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές πράξεις, ιδιοκτήτη/μετόχου διαγνωστικού κέντρου, κατόχου άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων ή ιδιοκτήτη/μετόχου φαρμακαποθήκης.

Επίσης, με τη νέα υπουργική απόφαση επιτρέπεται η ίδρυση και η λειτουργία υποκαταστημάτων. Ειδικότερα, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν υποκαταστήματα, εφ’ όσον όμως έχει χορηγηθεί χωριστή άδεια ιδρύσεων για το υποκατάστημα, η οποία προσμετράται στο σύνολο των αδειών που μπορεί να λάβει ένα πρόσωπο. Τέλος, η νέα απόφαση επιτρέπει τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία και στους φαρμακευτικούς συλλόγους, που θα λαμβάνουν και αυτοί –όπως και η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας– αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών που θα φτιαχτούν από φαρμακοποιούς και ιδιώτες για την εκμετάλλευση των φαρμακείων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *