Μια συγκινητική ιστορία: Η σχέση πατέρα γιού | Από το Κέντρο Λογοθεραπείας και Σχολικής Μελέτης της Ηρώς Στεφάνου

Share Button

Με αφορμή την 23η Σεπτεμβρίου, που είναι η διεθνής ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, οι άνθρωποι από το Κέντρο Λογοθεραπείας και Σχολικής Μελέτης της Ηρώς Στεφάνου μας συστήνουν τον Κωνσταντίνο, τον μπαμπά του και το… τραγούδι τους.

Αποτέλεσαν την έμπνευση για την επιλογή του τραγουδιού αφού το τραγουδούσαν αμφότεροι, χωρίς καθαρή άρθρωση ο μικρούλης, όμως με τεράστια χαρά δείχνοντας την αγάπη τους και το ισχυρό δεσμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Η σχέση πατέρα-γιου αποτελεί τη μήτρα μέσα στην οποία διαμορφώνεται, για το παιδί, το μοντέλο εκείνο που θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τη σχέση του προς τους άλλους, τον τρόπο διαχείρισης διαφόρων καταστάσεων αλλά και τον τρόπο έκφρασης συναισθημάτων.

Στην ελληνική οικογένεια, επειδή, συνήθως,  ο πατέρας είναι αυτός που λειτουργεί ως ρυθμιστής ορίων και συμπεριφορών, η στάση του απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι καθοριστική, τόσο ως μοντέλο όσο και ως ουσιαστικός παράγοντας της ποιότητας της σχέσης του με το γιο του.

Συνήθως μιλάμε για την αγάπη της μητέρας προς το παιδί, αδικώντας την πατρική αγάπη.

Κάπως έτσι, το υπέροχο τραγούδι των Jose Francia και του Ικάρου που πρωτοτραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, τραγουδήθηκε και από τα παιδιά του Κέντρου Λογοθεραπείας.

Παγκόσμια Μέρα Νοηματικής Γλώσσας

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη το Δεκέμβριο του 2017.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών, υπάρχουν περίπου 72 εκατομμύρια κωφοί παγκοσμίως.
Περισσότερο από το 80% αυτών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Συλλογικά, χρησιμοποιούν περισσότερες από 300 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες.
Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα της ελληνικής κοινότητας Κωφών.
Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα.
Η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής, όπως λανθασμένα πιστεύεται.
Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο.
Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Κωφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα ήδη από το 2000, ενώ με τον Νόμο 4488/2017 (Άρθρο 65, παράγραφος 2) η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα.
Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών.
Η χρήση της νοηματικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε ατόμου στην κοινότητα των Κωφών. Ένταξη στην οποία δεν έχει σημασία ο βαθμός ακουστικής απώλειας, αλλά η γνώση της γλώσσας και ο σεβασμός της κουλτούρας των Κωφών.
Για το λόγο αυτό, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται η λέξη κωφοί µε µμικρό το πρώτο γράµµα, όταν γίνεται αναφορά σε άτοµα µε απώλεια ακοής που δεν ταυτίζονται και δεν ανήκουν στην κοινότητα των Κωφών και με κεφαλαίο το πρώτο γράµµα (Κωφοί) όταν γίνεται αναφορά σε άτομα που ανήκουν στην κοινότητα των Κωφών, ταυτίζονται µε τους άλλους Κωφούς και µοιράζονται κοινή κουλτούρα και γλώσσα, την Ελληνική Νοηµατική Γλώσσα.

Με την Πρωτοβουλία των

Ηρώ Στεφάνου Κέντρο Λογοθεραπείας-Σχολικής  Μελέτης Χαμόγελο Εξέλιξης Ηγουμενίτσα

Πάνος Νικολάου Ηγουμενίτσα

Συμμετείχαν τα παιδιά υπό την εποπτεία Στεφάνου Ηρώ

Μιρέλα Νελάι

Ανθή Καρκασίνα

Κατερίνα Καρκασίνα

Ηλίας Γρηγορίου

Κων/νος Σιάκος

Ανδρέας Σιάκος

Βασιλική Μάνου

Βασούλα Λοκόση

Σπύρος Γιαννακός

Μάριος Νελάι

Οντιν Νίκος Κοντονάτσης

Γκοργκόλης Σπύρος

Λάουρα Μεχμετάι

Βίντεο- Μοντάζ: Πάνος Νικολάου

Ιδιαίτερο ευχαριστώ στον δάσκαλο νοηματικής γλώσσας Χρήστο Βάββα και το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Talking HandsΠάτρα

Τραγούδι Ένα φιλάκι είναι λίγο
Μουσική: Jose Francia
Στίχοι: Ίκαρος
Ερμηνεία:  Λουκιανός Κηλαηδόνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *