Μικρός αποχαιρετισμός σε έναν δικό μας: Γιάννης Τζώρτζης (1947-2023)

Share Button

Εφυγε ξαφνικά την περασμένη Δευτέρα, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας όπου βρισκόταν για λίγες μέρες, ο δημοσιογράφος, δημοσιολόγος, αναλυτής διεθνών εξελίξεων και πιστός φίλος και συνεργάτης της «Εφημερίδας των Συντακτών» Γιάννης Τζώρτζης, ένας αυθεντικός εκπρόσωπος της γενιάς του Πολυτεχνείου. Κατά τραγική σύμπτωση, το τελευταίο κείμενό του στην εφημερίδα μας, με τίτλο «Και τώρα τα “δυο βήματα πίσω”, σύντροφοι», που αφορούσε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύτηκε τη μέρα του θανάτου του.

Στα 11 χρόνια κυκλοφορίας της «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Τζώρτζης έγραψε δεκάδες κείμενα για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, παρότι είχε αποσυρθεί από την ενεργό δημοσιογραφία. Γεννήθηκε στη Ραβενή Θεσπρωτίας το 1947, το 1962 ήρθε στην Αθήνα όπου δούλευε φοιτώντας παράλληλα στο Νυχτερινό Λύκειο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε γι’ αυτό από έκτακτο στρατοδικείο, απελευθερώθηκε, μαζί με όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, στις 23 Ιουλίου, με την πτώση της χούντας.

Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στη σύνταξη της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη του 1974. Το 1975 μετανάστευσε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Η διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Το πέρασμα της Ελλάδας από τη δικτατορία στον κοινοβουλευτισμό».

Από το 1978 εργάστηκε για περίπου τέσσερα χρόνια στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle. Από το 1983, όταν επέστρεψε πλέον στην Αθήνα, άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελευθεροτυπία». Διετέλεσε σύμβουλος Τύπου στις πρεσβείες της Βιέννης, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβου και της Μόσχας. Ηταν μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και είχε τιμηθεί με το Παράσημο του Μεγάλου Αργυρού Σταυρού της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Εγραψε και εξέδωσε πολλά επιστημονικά έργα διεθνούς πολιτικής όπως: «Μεσευρώπη, στη σκιά των μύθων της», «Η Ελληνική Δημοκρατία και η Χούντα», «Αυστροβαλκάνια – Από την Κατάρα του Σεράγεβου στη Θύελλα του Κοσόβου», λογοτεχνικά δοκίμια στο περιοδικό (δε)κατα, αλλά και ποιητικά έργα, όπως τα «Εκπρόθεσμα», «Το κέρασμα του απογεύματος» κ.ά.

Ο Γιάννης Τζώρτζης είχε δυο παιδιά, τον Λευτέρη και την Ιωάννα, που απέκτησε με τη συμφοιτήτριά του Κωνσταντίνα Μπίσια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ. στη γενέτειρά του.

Αποχαιρετούμε τον Γιάννη Τζώρτζη και συλλυπούμαστε τους δικούς του. Θα μας λείψουν το βάθος και η νηφαλιότητα της ανάλυσης και της γραφής του.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *