Μινωϊκές Γραμμές: «Θέλουμε να εξαγοράσουμε την Hellenic Seaways»

Share Button

minoanlines«Θέλουμε να εξαγοράσουμε την Hellenic Seaways και για αυτό αυξήσαμε και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη συμμετοχή μας», δηλώνουν στην «Κ» κορυφαίοι κύκλοι των Μινωϊκών Γραμμών με άμεση γνώση και των σχεδιασμών του βασικού τους μετόχου Εμανουέλ Γκριμάλντι.

«Μέχρι και τα τέλη του 2015 πράγματι είχαμε τη συμμετοχή μας (31,5%) στα περιουσικά στοιχεία προς πώληση. Και αυτό γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοση της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ομως πριν λίγες εβδομάδες αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε να εξαγοράσουμε το μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways και αργά ή γρήγορα θα μιλήσουμε και με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ελέγχει περί το 45% της ελληνικής ακτοπλοϊκής, με την οποία άλλωστε έχουμε άριστη σχέση και είναι μια εκ των 18 ελληνικών και διεθνών τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι Μινωϊκές Γραμμές κατέβαλαν 1,5 ευρώ ανά μετοχή για πακέτο δικαιωμάτων ψήφου της Hellenic Seaways ύψους 3,9% το οποίο απέκτησε από τον ασφαλιστικό όμιλο Interamerican.

Στην ερώτηση της «Κ» για τις ανησυχίες που διατυπώνονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να περιορίσει τα δρομολόγια της Hellenic Seaways εφόσον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο, οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Κ» πως: «θα τηρήσουμε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ σκοπός μας είναι να την αναπτύξουμε και όχι να την συρρικνώσουμε».

Στην παρούσα φάση οι Μινωϊκές Γραμμές ελέγχουν ήδη το 37,4% της Hellenic Seaways.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hellenic Seaways είναι, πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει πλέον έμμεσα και άμεσα άνω του 40% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του ομίλου Γκριμάλντι, ο οποίος ελέγχει ποσοστό άνω του 94% της Minoan σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγωγών στην ελληνική ακτοπλοϊα ο οποίος με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα επιχειρηθεί να συμπεριλάβει και τις τραπεζικές συμμετοχές στον κλάδο.

Σε ερώτηση της «Κ» για τα ποσά που είναι διατεθειμένος να επενδύσει ο Ιταλός επενδυτής οι ίδιες πηγές θυμίζουν πως ο όμιλος Γκριμάλντι έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 420 εκατ. στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου τα αμέσως προηγούμενα χρόνια αθροιστικού ύψους της τάξης των 100 εκατ.

www.kathimerini.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *