Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη της Μενίνας (+ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Share Button

P1011393Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί στη Μενίνα από τον δραστήριο Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Θεσπρωτίας (με πρόεδρο τον αξιωματικό ε.α. Βύρωνα Κάτσιο, γιο του μαχητή της Μενίνας, αείμνηστου συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιου) το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ που έπεσαν υπέρ πατρίδος στη νικηφόρο μάχη της Μενίνας ηρωϊκώς μαχόμενοι στις 17 και 18 Αυγούστου 1944, κατά των Γερμανών Ναζιστών Κατακτητών και των συνεργατών τους Μουσουλμάνων Τουρκαλβανοτσάμηδων.

Η γιγαντομαχία της Μενίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Η συμμετοχή στην επιμνημόσυνη δέηση και τις εκδηλώσεις της τελετής αποτελεί προσκύνημα στον βωμό της θυσίας και είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους αυτούς νεκρούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δόξα και τη Λευτεριά της Πατρίδας.

Η μάχη της Μενίνας στις 17 Σεπτεμβρίου του 1944, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην περιοχή της Θεσπρωτίας και εκείνη που «σφράγισε» τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την απελευθέρωση της Παραμυθιάς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ομιλίες.

Το παρών έδωσαν μετξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ του Νομού Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σουλίου Γιάννης Γώγος που εκπροσώπησε την απούσα Δήμαρχο, οι περιφερειακοί σύμβολοι Νικόλας Κάτσιος και Αντιγόνη Φίλη, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλων του ΟΛΗΓ Βασίλης Διαμάντης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Αλκιβιάδης Λάμπρου, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βερζδεβάνης και ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Νίκος Τσώνης.

Tα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας

Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας, Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης, Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης, Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος, Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης, Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής, Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος, Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας, Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τσινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου.

 

P1011391P1011390P1011373P1011366P1011396

1 response on Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη της Μενίνας (+ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

  1. Ο θεός να τους συνγχωρεσει. Μήπως ξέρει κάποιος τον πεσόντα Χαριτο Νικόλαο γιατί έχει το όνομα του πατερα μου που είναι όμως εν ζωή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *