Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: ‘Ενας νέος θεσμός πολιτισμού και γνώσης

Share Button

Το Μουσικό Γυμνάσιο με έδρα την Μαζαρακιά Θεσπρωτία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει την λειτουργία του υποδεχόμενο τους πρώτους του μαθητές της Α΄ τάξης, το σχολείο είναι δημόσιο και η φοίτηση είναι δωρεάν και οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί είναι αυξημένων προσόντων (με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης). Διδάσκονται τα ίδια ακριβώς μαθήματα Γενικής Παιδείας, με τη διαφορά ότι στο Μουσικό Γυμνάσιο διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας χωρίς να περικόπτονται οι ώρες των άλλων μαθημάτων. Ηχοχρώματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της λαϊκής παράδοσης, κλασικές, τζαζ και ροκ μουσικές δονούν τις αίθουσες του σχολείου, ηλεκτρίζοντας τις καλλιτεχνικές κλίσεις των μαθητών.

Προσβασιμότητα: Η έδρα του Μουσικού Γυμνασίου (Μαζαρακιά Θεσπρωτίας) βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο του νομού (15 Km από το κέντρο της Ηγουμενίτσας και 10΄μέσω Εγνατίας, 20 Km από την Παραμυθιά και 15΄λεπτά μέσω Εγνατίας και 15 Km από τις περιοχές Μαργαριτίου, Πέρδικας και Πλαταριάς).

Όλες οι μετακινήσεις των μαθητών από οποιοδήποτε σημείο της Θεσπρωτίας προς το σχολείο, είναι δωρεάν με μέσα μεταφοράς (ταξί ή πολυμορφικά mini-bus) διατιθέμενα αποκλειστικά για τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου.

Εγκαταστάσεις και χώροι του σχολείου: Οι αίθουσες του σχολείου είναι μεγάλου εμβαδού (60 τ.μ.) και εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μουσικά όργανα, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους μαθητές για τη διδασκαλία της μουσικής. Το σχολείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής και εσωτερική αίθουσα γυμναστικής με επαγγελματικό τραπέζι του πινγκ-πονγκ. Ο αύλειος χώρος είναι εμβαδού 12 στρεμμάτων και διαθέτει γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, τένις και ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα. Από τις 12:40 μ.μ μέχρι τις 13:00 μ.μ οι μαθητές γευματίζουν στην τραπεζαρία του σχολείου πλήρες μεσημεριανό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Εξωστρέφεια και δράσεις του σχολείου: Μέχρι σήμερα το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με την εξωστρέφεια του όπως: Συμμετοχή σε δράση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Συμμετοχή στην διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία (European Association for Music in Schools). Συμμετοχή σε διαδραστική ζωντανή εκδήλωση (live streaming) που διοργάνωσε στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Περιγράφοντας με τους ήχους: Εικόνες από μία Έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky.

Επιπλέον όλες οι σχολικές εορτές που πραγματοποιούνται από τη χορωδία και το μουσικό σύνολο του σχολείου είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και ειδικά για τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου υπήρξε διαδραστική ζωντανή μετάδοση με δημοτικό σχολείο του νομού.

Εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου: Στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις ούτε να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο εκ των προτέρων. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Ιουνίου.

Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής οφείλουν να υποβάλουν μια αίτηση (βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου), χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, στο Μουσικό Γυμνάσιο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα μέχρι 31 Μαΐου. Τα θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές για την εγγραφή τους στην Α’ τάξη είναι: Ρυθμός, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό).

Οι εγγραφές των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη γίνονται σύμφωνα με τον πίνακα εισαχθέντων κατά τις εξετάσεις επιλογής και πραγματοποιούνται από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου. Οι κηδεμόνες των μαθητών που επελέγησαν σύμφωνα με τον πίνακα εισαχθέντων, παραλαμβάνουν από το Μουσικό Σχολείο σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, το οποίο και προσκομίζουν στο γυμνάσιο που έχει εγγραφεί ο μαθητής μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή.

Εισαγωγή των μαθητών στην Β΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου: Στην Β΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι της Α΄ τάξης Γυμνασίων, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. (Η ύλη των εξετάσεων αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου τον Ιούνιο κάθε σχολικού έτους). Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις οφείλουν να υποβάλουν μια αίτηση (βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου), χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, στο Μουσικό Γυμνάσιο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα μέχρι 11 Σεπτέμβρη.

Οι κηδεμόνες των επιτυχόντων μαθητών, παραλαμβάνουν από το Μουσικό Γυμνάσιο σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, το οποίο και προσκομίζουν στο γυμνάσιο που φοιτά ο μαθητής προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή.

Αποφοίτηση-επαγγελματικά δικαιώματα: Το Μουσικό Γυμνάσιο παρέχει απολυτήριο ισάξιο και ισότιμο με αυτό των υπολοίπων Γυμνασίων της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Μουσικό Λύκειο (που θα ιδρυθεί στον ίδιο χώρο), λαμβάνοντας απολυτήριο-πτυχίο με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα και ισάξιο και ισότιμο με αυτό των υπολοίπων τύπων Λυκείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή.

Για οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2665095617, κιν. 6944625415 ή στο mail: [email protected] ή και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: https://gym-mous-igoum.thesp.sch.gr/

Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα προνομιακό σχολείο που αξίζει την προτίμησή σας!

Ο Διευθυντής
Γεωργίου Ιωάννης MSc ΠΕ03

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *