«Μπλε Διάδρομος»: Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του οδικού άξονα που θα ενώνει Ελλάδα-Αλβανία

Share Button

Στην τελική ευθεία προς την υλοποίηση του βρίσκεται πλέον το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», του οδικού άξονα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ένα έργο που αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την «επικοινωνία» της Ελλάδας με τις Δαλματικές Ακτές και αντίστροφα είναι ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά.

Ο εν λόγω άξονας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία προ υλοποίησης με Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ευελπιστεί στην ωρίμανση του έργου εντός της χρονιάς ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2023. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες τη στιγμή που αναμένεται να δοθεί πραγματική μάχη μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της Ελλάδας.

Στα μέσα Ιανουαρίου συναντήθηκαν μάλιστα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, Belinda Balliku, με τον εν λόγω οδικό άξονα, αλλά και τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Pogradec-Ιεροπηγής, να αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν. Η Αλβανία είχε ξεκινήσει τις εργασίες για το δικό της κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου τον Μάρτιο του 2022, εργασίες που σταμάτησαν ελέω πανδημίας και ξεκινάνε ξανά τώρα.

Ο «Μπλε Διάδρομος», ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου που εκτείνεται από την Β. Ιταλία έως και την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών, είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Δυτικών Βαλκανίων με το μήκος του να φτάνει περίπου στα 1.500 χιλιόμετρα.

Στο έργο εμπλέκονται συνολικά οχτώ χώρες. Από αυτές οι τέσσερεις (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι υπόλοιπες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) όχι.

Με προϋπολογισμό περί τα 240 εκατ. ευρώ, ο άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων και δύο λωρίδες άνα ρεύμα κατεύθυνσης (συν τη ΛΕΑ), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της μελέτης για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να γίνει πρόσληψη συμβούλων ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να φτάσει η τελική του έγκριση από το ΕΣΠΑ μια ώρα νωρίτερα.

Ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να τον έχει εντάξει ήδη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-2027.

Το ελληνικό κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό και οι υπόλοιποι κόμβοι προβλέπεται να κατασκευαστούν στις θέσεις Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα και Κακαβιά.

Πηγή: carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *