Η Μπόκα Τζούνιορς και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα: Ο δικός μας Χουάν

Share Button

Μπόκα Τζούνιορς, εκ των ιδρυτών της οποίας ήταν και τέσσερις Έλληνες. Πήρε τα χρώματά της από ένα… πλοίο!

Η ιδέα της Μπόκα γεννήθηκε σε καφενείο Χιώτη!

Τόπος: Μπουένος Άιρες Έτος: 1905

Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Ήταν 3 Απριλίου του 1905, όταν ο Εστεμπάν Μπαλιέτο καλούσε στο σπίτι του στο Μπουένος Άιρες τους Ιταλούς Αλφρέντο Σκαρπάτι και Σαντιάγκο Σάνα, δύο αδέρφια από την Χίο, τους Ιωάννη (γνωστός και ως Χουάν) και Θεόδωρο Φαρέγγα από τη Χίο, καθώς και τον Κωνσταντίνο Καρούλια από τη Σάμο, όπως και τον Σιανή (από τη Βυτίνα). Ομως φαίνεται ότι ακόμα και αν είχαν μακρινή ελληνική καταγωγή, τα αδέρφια Φαρέγγα μάλλον την αγνοούσαν και ήταν περήφανοι για τις ιταλικές τους “ρίζες”, ενώ αναφορικά με τον Σιάνη (Sana), o τόπος γέννησης του ήταν το Μπουένος Άιρες και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν του πέρα από την ενασχόληση της οικογένειας του και του πατέρα του Βιθέντε, με το ναυτικό εμπόριο.

Σκοπός της συγκέντρωσής τους, ήταν η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Όπως αποδείχθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα, όχι οποιουδήποτε συλλόγου.

Οι Ευρωπαίοι μετανάστες που κατοικούσαν στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και την περιοχή γύρω από το λιμάνι ήταν εκείνοι που δημιούργησαν μια από τις πιο θρυλικές ομάδες του πλανήτη. Η καταγωγή της πλειοψηφίας των Ιταλών, που είχαν βρεθεί εκεί κατά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα από την Ευρώπη προς τη λατινική Αμερική ήταν από τη Γένοβα, και έτσι η γειτονιά γρήγορα ονομάστηκε La Boca, από την ομώνυμη περιοχή της πόλης της βορείου Ιταλίας.

Robles, Rebbotaro, Berta και Juan Ramón Rocha. Μπόκα Τζούνιορς 1979

Σύμφωνα μάλιστα με ιστορικές έρευνες, στις αρχές του περασμένου αιώνα το 40% των καταστημάτων της συνοικίας Μπόκα, γύρω από το στόμιο του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, ανήκαν σε Έλληνες, ενώ Έλληνας ονόματι Εμμανουήλ Χατζηδάκης από την Κάσο ήταν και ο Λιμενάρχης.

Οι Έλληνες είχαν στέκι το «Καφενείο των φίλων», του Χιώτη Αντώνη Ζέππου. Κι εκεί συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην οποίαν έδωσαν το όνομα Boca Juniors (Νεολαίοι της Μπόκα).Αυτό, συνδυαστικά με το γεγονός πως συνηθιζόταν τότε να δίνονται αγγλικά ονόματα σε οτιδήποτε στην Αργεντινή, βοήθησε στην ονομασία του club. Στις αρχές του 20ου αιώνα και μία ημέρα σαν τη σημερινή, ιδρύεται από αυτούς η Club Atlético Boca Juniors, όπως είναι το πλήρες όνομα της Μπόκα.

Η ομάδα φορούσε αρχικά ροζ εμφανίσεις και αργότερα ασπρόμαυρες, οι οποίες όμως έπρεπε να αντικατασταθούν καθώς υπήρχε και άλλη ομάδα στην ευρύτερη ζώνη με τα ίδια χρώματα. Οι άνθρωποι της Μπόκα, μετά από χαμένο ματς με τη Ρίβερ για το ποιος θα κερδίσει τις ασπρόμαυρες ρίγες, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε εκείνη την εποχή στο λιμάνι

Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό ήταν το πλοίο «Ωκεανός», το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά, με σημαία της Σουηδίας. Έτσι ντύθηκε η Μπόκα με το μπλέ και το κίτρινο.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα από την Μπόκα Τζούνιορς στον Παναθηναϊκό

Ο Χουάν Κάρλος Λορένζο, προπονητή τότε της Μπόκα χαρακτήρισε τον μετέπειτα άσο του Παναθηναϊκού ως το κορυφαίο δεκάρι εκείνη την εποχή στην Αργεντινή!

 

Ο τότε 25χρονος άσος Χουάν Ραμόν Ρότσα στο πρώτο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, θα κάνει εξαιρετικό ντεμπούτο, αγωνιζόμενος  βασικός και στα 90’ του αγώνα, μιας και θα είναι από τους πιο δραστήριους παίκτες της ομάδας του, δίνοντας και μία ασίστ στο γκολ του Κουρόπουλου, με την αναμέτρηση τελικά να λήγει ισοπαλία 2-2.

Το φοβερό στην όλη υπόθεση είναι ότι όλα αυτά τα έκανε δίχως να έχει ούτε μία προπόνηση στα πόδια του με τη νέα του ομάδα!

Ζάετς, Δομάζος, Ρότσα

Έγινε από τότε ο «δικός μας Χουάν», έπαιξε στον Παναθηναϊκό από το 1979 ως το 1989, ήταν από τους ποδοσφαιριστές που έφεραν την ομάδα από την παλιότερη εποχή με την μεγάλη τεχνική στο γρήγορο ποδόσφαιρο και έδωσε την σκυτάλη στους νεώτερους.

  Το 1984 οι δυο αγαπημένες του ομάδας έδωσαν φιλικό παιχνίδι στην Αθήνα. Για την ιστορία Παναθηναϊκός-Μπόκα Τζούνιορς 2-3

Μεσουράνησε κατά την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των φιλάθλων, στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ομάδα του Παναθηναϊκού όλων των εποχών με διάρκεια στην ποιότητα, η οποία ήταν εμφανής και στους διεθνείς αγώνες και τις διακρίσεις. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς της Ευρώπης ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής του.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ανέλαβε την προπονητική με πρώτο του σταθμό τον Πανηλειακό (1989 -90) ενώ διετέλεσε τεχνικός σε Ηλυσιακό, Καλαμάτα, Ξάνθη Άρη και Ολυμπιακό Λευκωσίας. Γύρισε στον πάγκο των «πρασίνων» κατακτώντας το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ το 1993 και πήρε το νταμπλ την περίοδο 1994 – 95. Την περίοδο 1995 – 96 οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου και μια ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Άγιαξ. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δημιούργησε και ακαδημία νέων παιδιών που τους ενδιαφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2017 βρέθηκε στην Πολωνία προπονητής της Ρουχ Χορζόφ.

Η μέγιστη διάκρισή του όμως η ποιότητα του χαρακτήρα του, το πηγαίο χαμόγελο  του και η καλοσύνη του.

Από το 2019 ο Ρότσα είναι προπονητής στον Θεσπρωτό μας. Ανέβασε την ομάδα στην  super league 2 όπου αγωνίστηκε για δύο συνεχή χρόνια, με όλες τις αντίξοες συνθήκες που έχουν συμβεί ποτέ στην χώρα και χωρίς να τηρηθούν προς την ομάδα, οι οικονομικές συμφωνίες από τη διοργανώτρια αρχή.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και όλως των περί ιώσεων συμβάντων ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θεσπρωτός να πασχίζει απεγνωσμένα να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις παρόλα τα θέματα υγείας του, συνεχίζει και στη Γ΄ Εθνική να ηγείται της ομάδας και να είναι ο βασικός χρηματοδότης της, αν όχι ο μοναδικός..

Είναι βέβαια Έλληνας όχι μόνο ως προς το τυπικό μέρος ή επειδή υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό αλλά μετά από 45 χρόνια στην πατρίδα μας έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του στην Ελλάδα, είναι αυτονόητο για όλους μας ότι είναι η δεύτερη πατρίδα του και εισπράττει και την αγάπη που του αξίζει.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας, πλακέτα και ανθοδέσμη, από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο είχε λάβει αυτήν την απόφαση από το 2022.

Στις 10/06/23 έγινε και επίσημα δημότης Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Ο δήμος Ηγουμενίτσας τίμησε τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και τον έκανε επίτιμο δημότη του. Στην Ηγουμενίτσα ούτως ή άλλως είναι ένας από μας, είναι  φίλος με όσους τον έχουν γνωρίσει, τον αγαπάει ολόκληρος ο νομός Θεσπρωτίας.

Είναι  ο δικός μας Χουάν, ο καλύτερος «πρέσβης» μας. Όπου βρεθεί και σε όποιο μέσο ενημέρωσης μιλήσει, εδώ και στο εξωτερικό και στην άλλη πατρίδα του, την Αργεντινή έχει να πει τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα αλλά και για την Ηγουμενίτσα..

Ο Θεσπρωτός θα συνεχίσει και για την νέα σεζόν στην Γ Εθνική κατηγορία, με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στο τιμόνι της ομάδας.

sportdog.gr

bnsports.gr

novasports.gr

pinterest.com

1 response on Η Μπόκα Τζούνιορς και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα: Ο δικός μας Χουάν

  1. Κάποτε που τον συνάντησα του είπα: διδάσκεις πολιτισμό είσαι στολίδι στην πόλη μας.
    Είσαι πραγματικά δάσκαλος!!!!
    Ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *