ΝΑΙ στην επιχειρηματικότητα, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας!

Share Button

Κι όμως μπορούν κάποιοι να «βγάλουν το ψωμί τους» και ακόμα παραπάνω χωρίς να κάνουν κατάληψη στις παραλίες! Και ομπρέλες να νοικιάζουν και ξαπλώστρες να νοικιάζουν και αντηλιακό να πουλάνε και καφέ και ποτά να σερβίρουν και κρύο καρπούζι και σύκα και καλαμπόκι στα κάρβουνα (κάστανα το χειμώνα στους χειμερινούς κολυμβητές). Μπορούν ακόμα να πλένουν τα πόδια των τουριστών από την άμμο, να τους πηγαίνουν δίπλα ένα παραβάν να αλλάζουν μαγιό, να τους κάνουν αέρα, να τους προσέχουν το μωρό όταν αυτοί είναι μέσα στη θάλασσα, να του αλλάζουν και πάνα αν χρειαστεί, να κάνουν μασάζ, να τους βάζουν το αντηλιακό στην πλάτη. Ιδέες υπάρχουν πολλές! Επιχειρηματικό μυαλό να έχει κάποιος και… θα τους τα πάρουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!

Αλλά, αδερφέ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ! Όχι «ή δέχεσαι τις υπηρεσίες μας, ή φεύγεις απ’ εδώ»!

Αγόρασε όσες ξαπλώστρες θες, τοποθέτησέ τες τακτοποιημένα σε μια γωνιά και όταν έρθει ο τουρίστας νοίκιασέ τες του να τις βάλει όπου αυτός θέλει, ή χρέωσέ τον και λίγο παραπάνω (βάλε το προσφορά αν θες) και κουβάλησέ τες εσύ αντί γι αυτόν! Όταν φύγει, μάζεψέ τες και βάλε τες πάλι στη θέση τους! Συγχρόνως μπορείς να του παρέχεις όσες και όποιες υπηρεσίες μπορείς να σκεφτείς που θα σου αποφέρουν κέρδος. Γι αυτό δεν γίνονται όλα;

Και ο Δήμος θα κερδίσει, και το κράτος θα κερδίσει! Το ενοίκιο που παίρνουν ο Δήμος και το κράτος για τα «κτήματα» που έχουν κόψει στις παραλίες και όλο και πληθαίνουν μπορεί να το πάρουν από την έκδοση αδειών ενοικίασης ομπρελοξαπλωστρών. Πώς τα παίρνει από τους καστανάδες και τις γιαγούλες που πουλάνε αυτά στη λαϊκή, δηλαδή; Και φυσικά να συνεχίσει να παίρνει το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος από τους επιχειρηματίες… ομπρελοξαπλωστροενοικιαστές!

ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Τώρα εγώ, αυτός που δεν γουστάρει την ξαπλώστρα γιατί προτιμάει το κορμί του να έχει επαφή με την «εύπλαστη» άμμο, αυτός που δεν γουστάρει να πληρώνει για κάτι που δεν το έχει ανάγκη, ή απλά επειδή του φαίνεται ακριβό, αν πάω στην παραλία στα μέσα Αυγούστου μέρα μεσημέρι και δεν βρίσκω χώρο να… «απλώσω την πετσέτα» μου, εντάξει, δεν μπορώ να παραπονεθώ! Αλλά να πηγαίνω Ιούνη και Σεπτέμβρη, ή πρωί στα μέσα της σεζόν και να μη βρίσκω χώρο ελεύθερο, ή κάθε χρόνο να βρίσκω όλο και λιγότερο επειδή έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες για… ΟΤΑΝ έρθουν οι τουρίστες;

Ε, ΟΧΙ!

Επειδή αυτοί που δεν μπορούν να πουλήσουν τις παραλίες σε ιδιώτες για να έρθει η… «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» βρήκαν τον τρόπο να τις ιδιωτικοποιούν νοικιάζοντάς τες, δεν θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα ανεχτώ ο κάθε βλάκας να με λέει «εχθρό της ανάπτυξης» επειδή δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτή η ανάπτυξη που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι το πρόσκαιρο κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της αισθητικής, σε βάρος της τσέπης μου.

Κι αν νομίζει κάποιος ότι με μια επιχειρησούλα με ξαπλώστρες και 500 μέτρα άμμου θα τα «κονομήσει», τον γελάσανε! Γιατί ΑΝ και ΟΤΑΝ (και όπου δεν έχει γίνει ήδη) αρχίσει να έχει μεγάλο κέρδος θα τον φάνε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ή… αλυσίδες με ομπρελοξαπλώστρες. Άντε να αντέξει στις δημοπρασίες! Έτσι δεν γίνεται με όλα; Και τα παιδιά του θα καταλήξουν να δουλεύουν για 25 ευρώ 12 ώρες την ημέρα πλένοντας πόδια τουριστών!

Ή μήπως νομίζει ότι θα γίνει αυτός η «αλυσίδα» και θα φάει όλους τους άλλους;

#americandream, #καπιταλισμός, #άδωνις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *