Η ναυμαχία των Συβότων (433 π.Χ.)-Οι αμφορείς που είχαν ανασυρθεί από τον θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων

Share Button

Κατά το παρελθόν στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων είχαν βρεθεί και ανασυρθεί μέσα από τη θάλασσα, αρκετοί αμφορείς οι οποίοι φυλάσσονται σήμερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Ωστόσο αυτοί οι αμφορείς των οποίων κατέχουμε φωτογραφίες δεν φαίνεται κατόπιν χρονολογικών εκτιμήσεων να ήταν αρχαίας εποχής.

Παρόλα αυτά, το 1989 είχε βρεθεί και ανασυρθεί μέσα από τη θάλασσα στην τοποθεσία “Μπέλλα Βράκα”  των σημερινών Συβότων  ο κάτωθι Αμφορέας ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων ήταν του 4ου π.Χ. . αιώνα  και μάλιστα όπως έγραφαν επί Ετρούσκικης εποχής.

Έκτοτε τα ίχνη αυτού του Αμφορέα είχαν χαθεί. Ύστερα από επίμονες αλλεπάλληλες επιστολές του Συλλόγου μας καθώς και αναρίθμητα   τηλεφωνήματά μας   προς  τις Εφορείες  Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, προς το Λιμενικό Σώμα  Ηγουμενίτσας και προς την Εισαγγελία Θεσπρωτίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας μας γνωστοποίησε  την εύρεση  αυτού του αρχαίου Αμφορέα ο οποίος φυλάσσεται στην Εφορεία Κερκυρας η οποία μας απέστειλε και την φωτογραφία του εν λόγω Αμφορέα με σκοπό να κοσμήσει αργότερα το ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ (υπό ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις).

Οσον αφορά τώρα  την χρονολόγηση  του εν λόγω Αμφορέα, εμείς πιστεύουμε ότι ο εν λόγω αρχαίος Αμφορέας δεν είναι του 4ου π. Χ.αιώνα  όπως εκτίμησαν οι Αρχαιολόγοι το 1989, αλλά του 5ου π.Χ αιώνα,  δηλαδή το 433 π.Χ. που έγινε και η περιβόητη Ναυμαχία των Συβότων.

Βέβαια μεταξύ 4ου και 5ου π.Χ, αιώνα η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη. Η εκτίμησή μας ωστόσο ότι ο εν λόγω Αμφορέας είναι της εποχής της Ναυμαχίας των Συβότων  το 433 π.Χ βασίζεται κατόπιν παρατηρήσεως με τα μάτια.

Ιδού για ποιο λόγο.

Γενικά  οι αρχαίοι ελληνικοί Αμφορείς όταν φτιάχνονταν είχαν  τετραγωνική επίπεδη μορφή επί της βάσης αυτών.          Παρατηρείται ότι ο εν λόγω Αμφορέας έχει μια κυκλική μορφή προς τη βάση που όλο και στενεύει όταν φθάνουμε  προς το τελευταίο σημείο. Φαίνεται ότι αυτού του είδους οι Αμφορείς περιέχοντες νερό ή λάδι για τις ανάγκες του πληρώματος επί των πολεμικών Τριήρεων ανερχόμενοι πάνω απο 200 άτομα σε κάθε πλοίο, τοποθετούνταν επί άλλων σιδερένιων κυκλικών στεφάνων. Και τούτο επειδή κατά την πλεύση, οι Τριήρεις μέσα στη θάλασσα λόγω των κλυδωνισμών από τα κύματα, ή κατά τις Ναυμαχίες  κινούνταν αναγκαστικά. Ετσι αυτοί οι Αμφορείς οι οποίοι βρίσκονταν μέσα σε κυκλικά στεφάνια  τα οποία  ήταν προσδεδεμένα επί των καταστρωμάτων των Τριήρεων, δεν μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν και να σπάσουν.

Ετσι εμείς πιστεύουμε ότι ο εν λόγω Αμφορέας είναι της εποχής της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ. και ο οποίος μαζί με τα άλλα ευρήματα ευελπιστούμε ότι θα κοσμήσουν εν  ευθέτω χρόνω το ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ.

Μετά τιμής

Γρηγόριος  ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *