Νέα Δημοκρατία: σενάρια αποχώρησης υποψηφίων

Share Button

NDIMOKRATIAΣε μία έντονη φημολογία που θέλει να ανατρέπεται η γραμμική πορεία προς τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατία. Στο επίκεντρο βρίσκονται σενάρια αποχώρησης κάποιου εκ των διεκδικητών, όπως είχε συμβεί και το 2009 όταν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αποσυρθεί υπέρ του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, αυτή η σπερμολογία διαψεύδεται εμφατικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη εμφανίζονται αισιόδοξοι για επικράτηση από την πρώτη Κυριακή, από το επιτελείο του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα διαμηνύεται ότι θα δώσουν τη μάχη για την πρωτιά, οι συνομιλητές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπουν «δίδυμο Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη» στον δεύτερο γύρο, ενώ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης διαμηνύει σε όσους τον ρωτούν πως «στις 22 Νοεμβρίου θα είμαι εκεί». Αφορμή για τις συζητήσεις αποτέλεσε και η κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό της Ν.Δ., με την αντιπαράθεση να λαμβάνει πλέον προσωπικά χαρακτηριστικά. Ετσι, οι επιστολές του κ. Γεωργιάδη προς τον γραμματέα του κόμματος και, στη συνέχεια, τους συνυποψηφίους του αλλά και οι χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύτηκαν (σ.σ. ή επιχειρήθηκε να ερμηνευτούν) ως προεργασία αποχώρησης του κ. Γεωργιάδη, κάτι που όπως προειπώθηκε ο ίδιος διαψεύδει εμφατικά. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους τρεις προέδρους της Ν.Δ., ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή του περί της ανάγκης ανοικτού διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Στο στόχαστρο των συνυποψηφίων του, πάντως, έχει μπει για τα καλά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, συχνά με κοινά επιχειρήματα. «Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη Ν.Δ. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια στρατηγική ήττας για τη Ν.Δ. και αποτελεί βέβαιη συνταγή για να μη διασφαλιστεί η ενότητα», προειδοποίησε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας «δεν περιμένω να με στηρίξουν οι μηχανισμοί γιατί ξέρουν ότι την επόμενη μέρα θα χάσουν τη δουλειά τους». «Τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη…» είπε, από την πλευρά του, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας (ΣΚΑΪ) ότι «ο κ. Μεϊμαράκης είναι λύση ήττας». Σχετικά με την αποστασιοποίηση από τους δύο πρώην αρχηγούς και πρωθυπουργούς του κόμματος, σημείωσε «δεν πηγαίνω κόντρα στην ιστορία της παράταξης… πάω κόντρα σε νοοτροπίες που έχουν συρρικνώσει την παράταξή μας» και προσέθεσε ότι «υπάρχουν βολεμένοι στη Ν.Δ. που πιστεύουν ότι αν βγω αρχηγός θα κινδυνέψουν οι καρέκλες τους». Απέναντι σε αυτά, ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να επιμένει, παρά την κριτική, στη γραμμή της άρνησης του απευθείας διαλόγου, ενώ επιλέγει να βάλλει κατά του κ. Τζιτζικώστα: «Ο πρόεδρος θα είναι πρώτα βουλευτής».

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *