Νέες δράσεις ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ για υποδομές, περιβάλλον: Δεν απειλείται το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μεγάλων οδικών αξόνων εκτιμά ο υφυπ.Ανάπτυξης Α. Χαρίτσης

Share Button

xaritsisΤην πεποίθηση πως η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων δεν θα εμποδιστεί από την επικείμενη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (η οποία διεξάγει τριετή έρευνα και φέρεται να καταδεικνύει σύσταση καρτέλ με τη συμμετοχή της πλειονότητας των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών) εξέφρασε ο υφυπ.Ανάπτυξης κ. Α.Χαρίτσης.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της  συνέντευξης τύπου για τη δημοσίευση προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των νέων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, εξέφρασε την εκτίμηση του πως δεν θα διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί μεταξύ κυβέρνησης και κατασκευαστών, το οποίο προβλέπει την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων έως το Μάρτιο του 2017. Συμπλήρωσε πως το εγχείρημα προχωράει θετικά και ως προς την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και ως προς τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στις κατασκευαστικές εταιρείες. Ανέφερε επίσης πως έχουν γίνει κινήσεις με τη σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής με την αρχαιολογία και τους παραχωρησιούχους, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του έτους, ύψους 500 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» ενεργοποιούνται οι ακόλουθες δράσεις:

Στον τομέα του περιβάλλοντος:

–       Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)

–       Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)

–       Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)

–       Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)

–       Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)

–       Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)

–       Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)

–       Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)

Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

–       Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)

–       Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)

–       Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)

–       Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)

–       Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)

–       Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ)

Πέραν του συγκεκριμένου ΕΠ, ο υφυπουργός ανάφερε ότι εντός του Μαίου, θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη των clusters και των θερμοκοιτίδων, ύψους 22,5 εκατ ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ δράσεις. Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ).

Ο κ.Χαρίτσης αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις ενίσχυσης μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, που ήδη τρέχουν, είπε πως στα προγράμματα αυτά, δόθηκαν παρατάσεις λόγο της μεγάλης ζήτησης συμμετοχής, αλλά και μετά από αίτημα παραγωγικών φορέων.  Συγκεκριμένα, η δράση για την Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, παρατείνεται έως τις 9 Ιουνίου και ο προυπολογισμός της αυξάνεται στα 110 εκατ.ευρώ από 78 εκατ.ευρώ. Επίσης αύξηση αποφασίσθηκε και για τον προϋπολογισμό της δράσης «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ και η προθεσμία της λήγει στις 6 Ιουνίου.

Για την διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. αναμένεται και σχετική υπουργική απόφαση) ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.

 

https://ependisinews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *