Nέες ελευθερίες για πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κόκκινες περιοχές -Δείτε τι αφορούν

Share Button

Νέο πλαίσιο για την διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, αύριο Τετάρτη.

Στον πυρήνα του σχεδίου που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας είναι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί, χωρίς αστερίσκους.

Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

«Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς δυσνόητους κανόνες λειτουργίας», σημειώνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας την σκοπιμότητα των αλλαγών. Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας για όσους έχουν εμβολιαστεί και γι’ αυτό σχεδιάζεται η κατάργηση των περιορισμών που απομένουν σε αυτή την κατηγορία πολιτών.

«Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν», δήλωσε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απόδοση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους εμβολιασμένους, ώστε να αναγνωριστεί και η συμμετοχή τους στην προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας.

Νέες σημαντικές «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους

Στις συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνεται η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης, που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία στις μεγάλες εκδηλώσεις.

Επίσης, συζητείται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές». Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα, και να λειτουργούν τα αμιγή καταστήματα χωρίς περιορισμό.

Πολιτική η τελική απόφαση για τα μέτρα

Πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, ανέφεραν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά, θα έχει έναν περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο με την τελική απόφαση για μέτρα να είναι πολιτική, από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown» σημειώνοντας ότι «ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο». Κυβερνητικές πηγές εξηγώντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σημείωναν ότι «βιώνουμε μια άλλη πραγματικότητα μέρος της οποίας αποτελεί και η πανδημία, απέναντι στην οποία οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι. Όπως, άλλωστε, δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 90% των νοσηλευομενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Κανονικά οι παρελάσεις

Με αυτά τα δεδομένα, οι εορτασμοί στην Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο  και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, όπως και οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν ότι «και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές οι οποίες έγιναν σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων» και τονίζουν ότι «φέτος έχουμε το προνόμιο του εμβολίου και δύο στους τρεις ενήλικους συμπολίτες μας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα εξαιτίας της νόσησής τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *